„Mes išgyvename trapų laikotarpį, kuris mūsų šalims atneša ir pavojų, ir galimybių“, – sakė R. T. Erdoganas per tiurkų valstybių organizacijos (OTS) viršūnių susitikimą senoviniame Uzbekistano Samarkando mieste.

„Matome, kad šiuo laikotarpiu mums kaip niekada svarbu stiprinti tarpusavio bendradarbiavimą, solidarumą ir darną“, – sakė Turkijos vadovas per savo trečiąją kelionę į regioną per du mėnesius.

Analitikai teigia, kad Ankara pasiryžusi įsitvirtinti regione, kurį Kremlius tradiciškai laiko savo įtakos sfera, kai Maskva yra įklimpusi į užsitęsusį karą Ukrainoje.

R. T. Erdoganas jau daugelį metų siekia glaudesnių kultūrinių, kalbinių ir religinių ryšių su buvusiomis sovietinėmis Kaukazo ir Vidurinės Azijos šalimis.

Vasarį pradėta Rusijos invazija į Ukrainą išgąsdino Maskvos kaimynes Vidurinėje Azijoje ir paskatino Kazachstaną (didžiausią regiono šalį) ir Uzbekistaną (daugiausiai gyventojų turinčią šalį) ieškoti sąjungų kitur – tiek su Kinija, tiek su Europa.

OTS grupei priklauso Azerbaidžanas (buvusi sovietinė respublika, kurioje vartojama tiurkų kalba ir kuri yra Kaukazo regione, besiribojančiame su Turkija), taip pat Kazachstanas, Kirgizija ir Uzbekistanas Vidurinėje Azijoje.

Turkmėnistanas ir ES narė Vengrija įeina į grupę stebėtojų teisėmis.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu penktadienį pareiškė, kad tarptautinės bendruomenės nepripažįstama Šiaurės Kipro Turkijos Respublika prisijungs prie grupės stebėtojos teisėmis, tačiau OTS iš karto jokių komentarų nepateikė.

Praėjusiais metais grupė atsisakė ankstesnio Tiurkų tarybos pavadinimo pasivadino Tiurkų valstybių organizacija.

Penktadienį R. T. Erdoganas paragino „kuo greičiau“ įsteigti Tiurkų investicijų fondą, kad „suteiktų postūmį mūsų veiklai“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją