Pasak „Reuters“, Rusija aplenkė Libiją bei Iraną ir tapo daugiausiai JK sankcijų gavusia valstybe, o įšaldytas Rusijos turtas 6 mlrd. svarų viršija bendrą visų kitų JK sankcijų režimų sumą. Apie tai skelbiama Finansų ministerijai pavaldaus Finansinių sankcijų įgyvendinimo biuro (OFSI) metinėje ataskaitoje.

Šiais metais sankcijos įvestos ir Rusijos milijardieriui Romanui Abramovičiui bei verslininkui Michailui Fridmanui, taip pat prezidentui Vladimirui Putinui, jo šeimos nariams ir kariuomenės vadams.

Įšaldytą turtą sudaro bendrovių akcijų paketai ir grynieji pinigai, laikomi bankų sąskaitose. Tai neapima fizinio turto, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto ar Karūnos priklausiniuose, pavyzdžiui, Gernsio ir Džersio salose esančio turto.

JK vyriausybė įvedė sankcijas 95 procentams Rusijos eksporto į šalį, o iki 2022 metų pabaigos bus nutrauktas visas Rusijos naftos ir dujų importas.

„Įvedėme griežčiausias kada nors Rusijai taikytas sankcijas ir tai paralyžiuoja jų karo mašiną“, – pareiškė jaunesnysis vyriausybės iždo ministras Andrew Griffithas. – Mūsų žinia aiški: neleisime, kad Putinui šis žiaurus karas būtų sėkmingas“.

JK iki šiol yra pritaikiusi sankcijas daugiau kaip 1 200 asmenų, įskaitant aukštas pareigas užimančius Rusijos verslininkus bei žinomus politikus ir daugiau kaip 120 juridinių asmenų.

Sankcijos – skausmingos

Dešimtmečius po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais į JK plaukė didžioji dalis Rusijos pinigų, kurie buvo nukreipti į Vakarus.

Europos Sąjunga, blokas, kurio ekonomika penkis kartus didesnė, liepą pranešė įšaldžiusi 13,8 mlrd. eurų Rusijos turto dėl karo Ukrainoje.

Vakarų sankcijos Rusijai reiškia senkančias automobilių pramonės atsargas, o nauji automobiliai, pavyzdžiui, naujausias „Lada“ modelis, gaminami be oro pagalvių ir stabdžių antiblokavimo sistemos, sakė pareigūnai.

Rusijos aviacijos bendrovės ardo lėktuvus atsarginėms dalims ir naudoja virtuvės prietaisų puslaidininkius sovietiniuose tankuose, sakė pareigūnai, pridurdami, kad šaudmenų stygius prisidėjo prie neseniai Ukrainos pasiektų laimėjimų mūšio lauke.

Ilgesniu laikotarpiu Rusijoje vyks protų nutekėjimas ir trūks galimybių naudotis svarbiausiomis technologijomis, nes 75 proc. įmonių mažina veiklos apimtis, o 25 proc. visiškai palieka šalį.

Nors Rusijos turtas šiuo metu yra tik įšaldytas, svarstoma, kokios yra galimybės jį konfiskuoti. Vakarų pareigūnai teigia, kad Ukrainai atkurti reikia didelės finansinės pagalbos, o už invaziją atsakingi asmenys moraliniu požiūriu turi prie to prisidėti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją