Švedija uoliai dirba siekdama greitai ir sklandžiai įstoti į NATO“, – po susitikimo su Vokietijos užsienio reikalų ministru Berlyne surengtoje spaudos konferencijoje sakė T. Billstromas.

„Netrukus šį rudenį vyksiu į Ankarą tęsti diskusijų su savo kolegomis“, – teigė jis.

Gegužės mėnesį, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Švedija ir Suomija atsisakė dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo politikos ir ėmė siekti narystės NATO.

Tačiau Turkija grasino blokuoti jų paraiškas ir siekė nuolaidų, todėl birželio mėnesį buvo sudarytas susitarimas su Šiaurės šalimis, į kurį įtrauktos nuostatos dėl ekstradicijos ir dalijimosi informacija.

Antradienį naujasis Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas apsilankė Ankaroje ir susitiko su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, tikėdamasis įtikinti Turkijos vadovą atsisakyti prieštaravimo.

Po susitikimo R. T. Erdoganas pareiškė, kad vėliau šį mėnesį Stokholme bus surengtas bendras susitikimas, tačiau nenurodė konkrečios datos.

U. Kristerssono kelionė į Ankarą parodė, kad „vis dar yra daug erdvės dialogui“, ketvirtadienį sakė T. Billstromas.

„Manau, kad diskusijos tęsiasi labai pozityviai“, – teigė jis.

Suomija, Švedija ir Turkija taip pat tęs bendras derybas dėl narystės NATO, sakė T. Billstromas.

„Kai bus įvykdytos visos memorandumuose nustatytos sąlygos, Turkijos parlamentas bus pasirengęs ratifikuoti [dokumentus]“, – kalbėjo ministras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją