Rugpjūčio mėnesį prieglobsčio 27 ES šalyse ir Norvegijoje bei Šveicarijoje paprašė apie 84,5 tūkst. žmonių. Be to, vienokios ar kitokios laikinos apsaugos paprašė dar maždaug 255 tūkst. žmonių, daugiausia ukrainiečių, nurodo EUAA. Skaičiai yra 16 proc. didesni, nei buvo liepą.

Kone trečdalis pareiškėjų yra iš Afganistano ir Sirijos. Prieglobsčio taip pat paprašė daugiau Turkijos, Indijos ir Maroko piliečių. Tarp pareiškėjų buvo ir daug žmonių iš Bangladešo, Pakistano, Tuniso ir Sakartvelo.

Nurodoma, kad daugelis prieglobsčio prašytojų patenka į Europą iš Vakarų Balkanų.

Rugpjūtį pateikti prašymai sudaro maždaug pusę 2015 metų pabaigos skaičių. Tuomet per mėnesį būdavo gaunama iki 170 tūkst. prašymų suteikti prieglobstį.

2015 metais masiškai atvykstant Sirijos karo pabėgėliams, daugiausia į Graikijos salas, priėmimo įstaigos nepajėgė susidoroti su užgriuvusiu darbu. Tuomet taip pat kilo viena didžiausių ES politinių krizių, valstybės ginčijosi, kam derėtų prisiimti atsakomybę už pabėgėlius ir ar kitos šalys turėtų padėti.

Ši problema dar nėra išspręsta, o ES prieglobsčio suteikimo sistemos peržiūrėjimas beveik nejuda į priekį.

EUAA nurodo, kad sirų ir afganistaniečių pateikiamų prašymų rugpjūtį padaugėjo maždaug 30 proc., palyginti su liepos mėnesiu. Nuo 2021 metų rugpjūčio, kai valdžią Afganistane po chaotiško JAV vadovaujamų tarptautinių pajėgų pasitraukimo užgrobė Talibanas, afganistaniečiai pateikė maždaug 127 tūkst. paraiškų.

Rugpjūtį Europoje taip pat smarkiai išaugo niekieno nelydimų vaikų, daugiausia afganistaniečių ir sirų, prašymų suteikti tarptautinę apsaugą skaičius – iki beveik 4,7 tūkstančio. Tai 28 proc. daugiau, palyginti su liepa.

Trečią didžiausią apsaugos prašančių žmonių grupę sudaro Turkijos piliečiai. Ši kandidatė į ES nares per pastaruosius septynerius metus gavo milijardus eurų Europos lėšų, kad padėtų sustabdyti sirų pabėgėlių srautą į Europą. Rugpjūtį dėl prieglobsčio kreipėsi maždaug 4,6 tūkst. turkų – daugiausiai bent nuo 2014-ųjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)