Jis akcentavo Prancūzijos pasiūlymą atverti uostą pagalbos laivui „Ocean Viking“, kuris nuo spalio pabaigos nesulaukė leidimo prisišvartuoti Italijoje, kaip įrodymą, kad Romos strategija veikia. Skelbiama, kad Paryžius tokio pasiūlymo nepatvirtino, bet griežtai kritikavo italų dešinųjų vyriausybės požiūrį į migrantus.

Naujosios Italijos ministrės pirmininkės Giorgios Meloni vyriausybė savaitgalį leido Sicilijoje prisišvartuoti dviem labdaros gelbėjimo laivams, bet iš pat pradžių leidimas palikti laivą buvo suteiktas tik labiausiai pažeidžiamiems migrantams.

Taip pat Italija pareiškė, kad kitais migrantais turėtų pasirūpinti šalys, su kurių vėliavomis plaukioja juos išgelbėję laivai. Italijos vyriausybė tada omenyje turėjo Vokietijos „Humanity 1“ bei Norvegijos „Geo Barents“ laivus.

Galiausiai likusieji migrantai buvo išlaipinti antradienio vakarą po to, kai nevyriausybinės organizacijos pradėjo skambinti pavojaus varpais dėl ypač prastų sąlygų laive.

A. Tajani interviu, kurį trečiadienį publikavo jo biuras, metu regiono žurnalistų buvo paklaustas, ar pasirinktas išlaipinimas buvo signalas, o jis atsakė, kad „tikrai taip“.

„Ir (Prancūzijos) prezidento Emmanuelio Macrono sprendimas atidaryti Marselio uostą „Ocean Viking“ laivui rodo, kad kažkas juda“, – teigė A. Tajani.

„Esame dėkingi Prancūzijai, kuri parodė pasiryžimą priimti sprendimą, mažinantį spaudimą Italijai, parodydama, kad ji supranta, jog reikia tvirtos tarpusavio paramos tarp ES šalių“, – pridūrė jis.

G. Meloni vėlų antradienio vakarą padėkojo Prancūzijai už pagalbą su „Ocean Viking“ laivu, kuriame buvę 234 asmenys laukė, kol jiems bus suteiktas leidimas išsilaipinti Sicilijoje.

Tačiau Paryžius šios informacijos nepatvirtino, o trečiadienį Prancūzijos vyriausybės atstovas Olivier Veranas (Olivjė Veranas) pranešė, kad laivas vis dėlto liko Italijos teritoriniuose vandenyse.

Jis sakė, kad „dabartinis Italijos vyriausybės požiūris, ypač jos deklaracijos ir atsisakymas priimti laivą“, yra „nepriimtinas“.

A. Tajani tvirtina, kad Italija gerbia tarptautinę teisę, bet taip pat pareiškė, kad kitą savaitę įvykstančiame ES ministrų susitikime iškels imigracijos klausimą.

Jis teigė, kad Roma norėjo „susitarimo, kuris pagal gyventojų skaičių nustatytų, kaip migrantai, turintys teisę į prieglobstį, būtų perkeliami į įvairias šalis“.

Italija taip pat siekia, kad ES sudarytų susitarimus su Šiaurės Afrikos šalimis, kad būtų sulaikytas iš ten išvykstančių migrantų srautas ir būtų „sustabdyti prekeiviai žmonėmis, kurie naikina jų valčių variklius“, teigė A. Tajani.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją