Visgi nesėkmę patyrė buvusio prezidento Donaldo Trumpo nepagrįstų teiginių apie rinkimų klastojimą šalininkai, tokie kaip Dougas Mastriano, kraštutinių dešiniųjų sąmokslo teorijų šalininkas, kuriam nepavyko tapti Pensilvanijos gubernatoriumi.

Nepaisant to, kad nėra jokių įrodymų, D. Trumpo tvirtinimas, kad pergalė pastaruosiuose prezidento rinkimuose buvo iš jo pavogta, žaibiškai išplito tarp Respublikonų partijos narių ir jos rinkėjų, sukeldamas baimę dėl JAV demokratijos ateities.

„The Washington Post“ analizės duomenimis, beveik 300 respublikonų, dalyvaujančių kadencijos vidurio rinkimuose, suabejojo praėjusių prezidento rinkimų teisėtumu – šį skaičių pabrėžė ir prezidentas demokratas Joe Bidenas.

Daugiau nei 140 iš jų laimėjo rinkimus, įskaitant kovas dėl Atstovų Rūmų ir Senato vietų, taip pat dėl valstijų lygmens postų.

Gubernatoriaus ir valstijos sekretoriaus postus užėmę asmenys turės galios keisti rinkimų taisykles jų palankiai vertinamų kandidatų naudai.

Tarp antradienį laimėjusių rinkimų rezultatų neigėjų buvo Džordžijos kongresmenė Marjorie Taylor Greene ir Katie Britt, kandidatavusi į Alabamos vietą JAV Senate.

Tačiau D. Mastriano, kuris dalyvavo 2021 metų sausio 6 dienos protestuose prieš J. Bideno pergalę, peraugusiuose į sukilimą, ir pritarė idėjai, kad valstijų įstatymų leidžiamieji organai turi teisę panaikinti visuotinio balsavimo rezultatus, pralaimėjo demokratui Joshui Shapiro.

Rinkimų sąmokslo teorijų šalininkas Donas Bolducas taip pat pralaimėjo kovą dėl vietos Senate Naujajame Hampšyre.

Arizonoje, pietvakarių valstijoje, kurioje itin išplitęs rinkimų rezultatų neigimas ir kurioje vyksta kelios svarbios kovos, dar vyksta balsų skaičiavimas.

Buvusi vietos naujienų laidų vedėja Kari Lake skleidė rinkimų dezinformaciją, siekdama tapti gubernatore.

Arizonos respublikonų kandidatai į JAV Senatą ir valstijos sekretoriaus postą taip pat sakė, kad nebūtų patvirtinę J. Bideno pergalės šioje valstijoje.

D. Trumpas, parėmęs daugiau nei 200 respublikonų antradienio rinkimuose, tikėjimą savo „didžiuoju melu“ padarė būtina sąlyga, siekiantiems jo palaikymo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją