Pasak Norvegijoje įsikūrusios organizacijos „Irano žmogaus teisės“ (IHR), šis asmuo, įvardytas kaip Nematullah Barahui, sekmadienį turėjo būti pakartas kartu su kitu vyru, taip pat nuteistu už nusikaltimus, susijusius su narkotikais, Zahedano kalėjime pietrytinėje Sistano ir Beludžistano provincijoje.

Tačiau ji citavo nepatikslintus vietos šaltinius, kurie teigė, kad N. Barahui buvo nužudytas per konfliktą su pareigūnais prieš planuotą egzekuciją ir kad jis vis tiek buvo pakartas, kad išvengtų teisinių problemų kalėjimo prižiūrėtojams.

Naujienų svetainė „Hal Vash“, stebinti Sistaną ir Beludžistaną bei įvykius, turinčius įtakos Irano sunitų mažumai, pranešė, kad N. Barahui, pažadintam ankstyvą sekmadienio rytą, pasakyta, kad jam bus įvykdyta mirties bausmė.

Netikėtai užkluptas, jis priešinosi ir buvo nužudytas, kai kalėjimo pareigūnai „aštriu daiktu“ smogė jam į kaklą, teigė „Hal Vash“.

Irano valdžia to nepatvirtino, o iraniečių žiniasklaida apie egzekuciją nepranešė, kaip ir apie daugumą šioje šalyje vykdomų mirties bausmių pakariant.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, praėjusiais metais Irane buvo įvykdyta ne mažiau kaip 314 egzekucijų – daugiau nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje, nors ši organizacija pažymi, kad tokių duomenų apie Kiniją, kurioje, jos nuomone, kasmet įvykdoma tūkstančiai egzekucijų, nėra.

IHR teigia, kad šiais metais Irane jau buvo įvykdyta mirties bausmė 462 žmonėms.

Sistane ir Baludžistane gyvenančių sunitų beludžių atstovai teigia, kad neproporcingai dideliam šios bendruomenės narių skaičiui įvykdoma mirties bausmė, be to, jie apskritai patiria diskriminaciją.

Ši provincija pastaruoju metu tapo vienu iš pagrindinių konfliktų židinių – IHR duomenimis, nuo rugsėjo 30 dienos saugumo pajėgos čia nužudė daugiau kaip 100 žmonių.

Į šį skaičių neįtraukti asmenys, kuriuos saugumo pajėgos nužudė per platesnio masto protestus, apėmusius šalį po jaunos kurdės Mahsos Amini mirties, ją rugsėjo viduryje suėmus moralės policijai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją