Šviečiant pavasario saulei ant šaligatvių būriavosi tūkstančiai žmonių, atėjusių pagerbti labiausiai mylimą karališkosios šeimos narę ir pasižiūrėti į didžiausią karinę eiseną nuo 1965 metų, kai buvo laidojamas karo meto lyderis Winstonas Churchillis.

Skrupulingai suorganizuotą procesiją per televiziją galėjo stebėti dar 200 mln. žmonių visame pasaulyje.

Visų akys pirmiausia krypo į paauglius princus Williamą ir Harry, kurie, kaip ir 1997-ųjų rugsėjį per savo motinos princesės Dianos laidotuves, ėjo paskui karstą.

Tačiau tuometinės ir dabartinės procesijos kontrastai, ir ne tik renginio masto, buvo akivaizdūs - tada gedintys britai palydėdami 36 metų princesę raudojo balsu, o 101 metų sulaukusios Karalienės Motinos mirtis nebuvo netikėta, ir žmonės tiesiog stovėjo nulenkę galvas, tyliai reikšdami pagarbą velionei, nugyvenusiai ilgą ir prasmingą gyvenimą.

"Mano motina gyveno 101 metus - tai ilgas amžius. Ji nugyveno nuostabų gyvenimą", - apie savo motiną, kuri buvo stiprybės šaltinis Antrąjį pasaulinį karą išgyvenusiai kartai, sakė karalienė Elizabeth II.

Ant asmenine Karalienės Motinos vėliava uždengto karsto buvo padėta deimantais inkrustuota karūna, kuri jai buvo uždėta per jos vyro karaliaus Jurgio VI karūnaciją 1937 metais ir kuri paprastai saugoma už neperšaunamo stiklo Londono Taueryje.

Karališkoji šeima, kuri po Dianos žūties autokatastrofoje Paryžiuje buvo kaltinama abejingumu ir beširdiškumu, penktadienį vieningai lydėjo Karalienę Motiną - paskui jos karstą maždaug pusantro kilometro ėjo net 14 karališkųjų asmenų, tarp jų - 80 metų princas Philipas.

Procesijoje dalyvavo ir karališkąsias tradicijas sulaužiusi 51 metų princesė Anne, Karalienės Motinos vaikaitė. Iki šiol tokiose procesijose dalyvaudavo tik karališkosios šeimos vyrai.

Procesija, kurioje dalyvavo 1,6 tūkst. kariškių, praėjo pro kelias vietas, kurios buvo svarbios Karalienei Motinai, Antrojo pasaulinio karo metais tapusiai britų tvirtybės simboliu.

Iš pradžių buvo praeita pro Klarenso rūmus, į kuriuos ji persikraustė po mylimo vyro mirties prieš 50 metų ir prie kurių per jos gimtadienius susirinkdavo minios sveikintojų. 1981-aisiais šioje rezidencijoje prieš savo jungtuves su princu Charlesu nakvojo princesė Diana.

Iš Bakingamo rūmų balkono Karalienė Motina, tuomet dar karalienė Elizabeth, ir jos vyras karalius Jurgis VI pasibaigus Antrajam pasauliniam karui mojavo džiūgaujančiai miniai.

Procesija praėjo ir pro Jurgio VI, kuris karaliumi tapo jo broliui Edwardui 1936 metais netikėtai atsisakius sosto, statulą.

Galiausiai Karalienės Motinos karstas ant arklių traukiamo katafalko buvo atvežtas į Vestminsterio salę, kurioje "mylimiausios tautos močiutės" palaikai bus iki antradienio laidotuvių.

Keturias dienas Didžiosios Britanijos Karalienė Motina gulės pašarvota didingoje viduramžių salėje, kuri buvo ne vieno istorinio įvykio liudininkė.

Vestminsterio salėje, kur velionės karstas padėtas ant purpuru puoštos pakylos, XVII amžiuje vyko karaliaus Karolio I teismas, kurio metu Oliveris Cromwellis pasiuntė monarchą ant ešafoto. 1606 metais čia buvo nuteistas katalikų sąmokslininkas Guy Fawkesas, mėginęs susprogdinti Parlamento rūmus.

Čia už valstybės išdavystę buvo nuteistas ir Anglikonų Bažnyčios galva tapusio karaliaus Henriko VIII kancleris seras Thomas More'as, nesutikęs atsisakyti savo katalikiško tikėjimo.

Varinės lentelės žymi vietas, kur 1910 metais gulėjo pašarvotas karalius Edwardas VII, 1936 metais - karalius George'as V, 1952 metais - George'as VI, 1953 metais - karalienė Mary, o 1965 metais - karo laikų Didžiosios Britanijos lyderis Winstonas Churchillis.

Tūkstančiai žmonių, kaip manoma, ateis čia atsisveikinti su mylimiausia karališkosios šeimos nare. 101 metų sulaukusi Karalienė Motina mirė Velykų šeštadienį.

Per audringą 900 metų istoriją Vestminsterio salė du kartus išvengė sunaikinimo. 1834 metais perkaitus krosniai visa likusi Vestminsterio rūmų dalis buvo sunaikinta iki pamatų, o per Antrąjį pasaulinį karą, 1941-aisiais, Vokietijos karo lėktuvai numetė daugybę bombų ant šalia esančių parlamento Bendruomenių rūmų.

Kurį laiką budėti Vestminsterio salėje ketina ir keturi Karalienės Motinos vaikaičiai. Princas Andrew pranešė, kad kartu su juo sargybon prie katafalko kampų stos sosto pavedėtojas princas Charlesas, princas Edwardas ir vikontas Linley.

Antradienį Karalienės Motinos karstas iš Vestminsterio salės bus nuneštas į kitoje gatvės pusėje esantį Vestminsterio abatiją, kur vyko jos vestuvės. Po pamaldų abatijoje ji bus palaidota šalia savo vyro Vindzore.

Vestminsterio salėje istorija dar kartą apsuks ratą. Garbės sargyboje prie karaliaus George'o VI karsto stovėjo generolas majoras Davidas Taboras, kuriam dabar 79-eri.

Po pusės amžiaus atlikti tą patį vaidmenį rengiasi jo 44 metų sūnus, pulkininkas leitenantas Paddy Taboras.

"Didžiuojuosi, jog galiu tapti istorijos dalele", - sakė jis.

Tėvas sūnui negailėjo patarimų: "Kai stovėsi nuleidęs galvą, nežiūrėk į praeinančių žmonių pėdas. Anksčiau ar vėliau nuo jų daugybės tau apsvaigs galva ir tu pargriūsi".