Perspėjimas paskelbtas, Šiaurės Korėjai praėjusią savaitę atlikus daugybę ginklų, įskaitant tarpžemyninės balistinės raketos, bandymų, o JAV ir Pietų Korėjai surengus didžiausias per visą istoriją karinių oro pajėgų pratybas.

JAV ir Pietų Korėja yra perspėję, kad tokie raketų paleidimai gali baigtis Šiaurės Korėjos branduoliniu bandymu.

Šiaurės Korėjos kariuomenė, oficialiai vadinama Korėjos liaudies armija (KPA), pareiškė, kad reaguoja į JAV ir Pietų Korėjos pratybas „Budri audra“ (angl. „Vigilant Storm“), vadindama jas „atvira provokacija“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

KPA teigė, kad „Budri audra“ yra „pavojingos, labai agresyvaus pobūdžio karinės pratybos, tiesiogiai nukreiptos prieš Šiaurės Korėją“, kurios tikslas buvo „sąmoningai eskaluoti įtampą regione.“

Šiaurės Korėja į visas „prieš KLDR (Korėjos Liaudies Demokratine Respublika) nukreiptas karines pratybas“ atsakys „nuolatinėmis, ryžtingomis ir triuškinančiomis“ priemonėmis.

Jungtinės Valstijos atmetė kritiką dėl pratybų kaip Šiaurės Korėjos propagandą ir teigė, kad jos nekelia jokios grėsmės kitoms valstybėms.

KPA teigė, kad vykdė operacijas, įskaitant taktinių balistinių raketų paleidimą, imituojant atakas prieš oro pajėgų bazes, ir treniravosi numušti priešo orlaivius.

Viena balistinė raketa buvo paleista, siekiant išbandyti „specialią funkcinę kovinę galvutę, paralyžiuojančią priešo operacijų valdymo sistemą“, nurodė KPA, nepateikdama jokios išsamesnės informacijos apie šį ginklą.

Šiaurės Korėjos karinės oro pajėgos taip pat surengė „plataus masto kovinio išskridimo operaciją“, kurioje, pasak KCNA, dalyvavo 500 lėktuvų.

Dėl šios mobilizacijos Pietų Korėja penktadienį paleido naikintuvus.

Pirmadienį KCNA paskelbtose Šiaurės Korėjos karinių operacijų nuotraukose matyti iš įvairių neatskleistų vietų paleistos raketos, kai kurios iš jų – iš mobiliųjų paleidimo įrenginių.

Silpnos oro pajėgos

Ekspertai teigia, kad Pchenjanas itin jautriai reaguoja į tokias pratybas kaip „Budri audra“ todėl, kad jo oro pajėgos yra viena silpniausių kariuomenės grandžių, jai trūkstant aukštųjų technologijų reaktyvinių lėktuvų ir tinkamai apmokytų pilotų.

Praėjusios savaitės Šiaurės Korėjos operacijų detalės rodo, kokią svarbą ji teikia oro pajėgų bazių Pietų Korėjoje sunaikinimui, sakė Seulo privačios organizacijos „Sejong Institute“ tyrėjas Cheong Seong-changas.

„Šiaurės Korėja mano, kad svarbu pirmiausia smogti oro bazėms ir jas neutralizuoti, nes jų oro pajėgos yra silpnos“, – naujienų agentūrai AFP sakė ekspertas.

Palyginti su senstančiu Šiaurės Korėjos laivynu, „Budrioje audroje“ dalyvavo pažangiausi JAV ir Pietų Korėjos karo lėktuvai, įskaitant F-35 radiolokatoriumi nesusekamus („stealth“) naikintuvus.

Praėjusią savaitę pratybos turėjo vykti nuo pirmadienio iki penktadienio, tačiau Vašingtonas ir Seulas, reaguodami į Šiaurės Korėjos raketų paleidimus, pratęsė jas viena diena.

Prie pratybų prisijungė du JAV karinių oro pajėgų ilgojo nuotolio sunkieji bombonešiai B-1B, taip amerikiečiams pademonstruojant jėgą.

Tokios bendros JAV ir Pietų Korėjos pratybos jau seniai siutina Šiaurės Korėją, kuri jas laiko invazijos repeticijomis.

Pchenjanas ypač smerkia ankstesnį JAV strateginių ginklų, pavyzdžiui, ilgojo nuotolio bombonešių ir lėktuvnešių smogiamųjų grupių, dislokavimą.

Dalis KPA pareiškimo, įskaitant teiginį, kad ji gali atremti JAV ir Pietų Korėjos oro pajėgų „pranašumo teoriją“, buvo vietinė propaganda, sakė Seulo „Ewha“ universiteto profesorius Park Won-gonas.

„Ji teigia, kad Šiaurės Korėja pakankamai sureagavo į didžiausias bendras Seulo ir Vašingtono pratybas ir kad ji nugalėjo“, – teigė jis.

Pirmadienį Pietų Korėja pradėjo kasmetines kompiuteriu imituojamas karines pratybas „Taegeuk“, kuriomis siekiama pagerinti gebėjimą reaguoti į įvairias Šiaurės Korėjos grėsmes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją