Antivyriausybiniai protestai Irane tęsiasi nuo rugsėjo vidurio. Juos išprovokavo 22 metų Mahsos Amini, sulaikytos po to, kai ji esą pažeidė griežtas šalies moterų aprangos taisykles, mirtis.

Šie protestai jau tapo didžiausiu išbandymu dvasininkų valdžiai nuo pat 1979 metų revoliucijos.

Skirtingai nei 2019 metų lapkritį vykusios demonstracijos, šios apėmė visą šalį, skirtingus socialinius sluoksnius, universitetus, gatves ir net mokyklas bei nerodo jokių ženklų, kad galėtų liautis.

Norvegijoje įsikūrusios teisių gynėjų grupės „Hengaw“ duomenimis, saugumo pajėgos sekmadienį apšaudė protestuotojus Marivano mieste Kurdistano provincijoje, ir sužeidė 35 žmones.

Šių duomenų nebuvo įmanoma iš karto patikrinti.

Paskutinis protestas buvo paskatintas kurdės studentės iš Marivano Nasrin Ghadri žūties Teherane. „Hengaw“ duomenimis, ji šeštadienį mirė po to, kai policijos pareigūnai sudavė jai į galvą.

Irano valdžios atstovai kol kas nekomentavo jos mirties priežasties.

„Hengaw“ teigė, jog ji valdžios atstovų reikalavimu buvo palaidota paryčiais be ceremonijos, bijant, kad laidotuvės gali tapti protestų vieta.

Socialiniuose tinkluose skelbiamose nuotraukose matyti, jog protestuotojai mėtė akmenis į administracinius pastatus ir degino islamiškos valstybės vėliavą. Gyventojai žygiavo gatvėmis, tarp jų – ir galvos apdangalų nedėvinčios moterys.

Valdžia į regioną išsiuntė pastiprinimą, naktį mieste aidėjo šūviai, skelbė „Hengaw“.

„Esminės permainos“

Kurdų apgyvendinti regionai protestų židiniu tapo nuo pat M. Amini, kurdės iš Sakezo miesto Kurdistano provincijoje, mirties.

Prie protestų taip pat prisijungė ir universitetai. Irano žmogaus teisių organizacijos (IHR), įsikūrusios Norvegijoje, teigimu, Šarifo universitete Teherane sekmadienį vyko studentų sėdimosios akcijos, skirtos paremti sulaikytiems kolegoms.

Babolio universiteto šiauriniame Irane studentai, tuo tarpu, išardė kavinėje įrengtus atitvarus, skyrusius vyrus nuo moterų.

Protestai vyksta daugybe skirtingų būdų, tačiau stebėtojai pažymi naują tendenciją – jaunimas gatvėse nuverčia dvasininkų turbanus.

IHR šeštadienio duomenimis, bent 186 žmonės buvo nužudyti mėginant suvaldyti protestus dėl M. Amini mirties – šis skaičius nuo trečiadienio išaugo dešimčia aukų.

Organizacijos teigimu, dar 118 žmonių nuo rugsėjo 30-osios žuvo protestuose Sistano ir Beludžistano provincijoje pietryčiuose, kurioje daugiausiai gyvena musulmonai sunitai. Tai dar vienas didelis galvos skausmas režimui.

IHR teigia, jog bent 16 žmonių buvo nužudyti kovinėmis kulkomis, kai protestai prasiveržė per penktadienio pamaldas šio regiono Kašo mieste.

„Iraniečiai ir toliau plūsta į gatves ir yra ryžtingesni nei bet kada pasiekti esminių permainų, – teigė IHR direktorius Mahmoodas Amiry-Moghaddamas. – Atsakas iš islamiškos valstybės yra daugiau smurto“.

Žiaurus slopinimas

Protestus paskatino pyktis dėl ribojančių aprangos reikalavimų moterims, dėl kurių M. Amini buvo suimta, tačiau dabar jie virto plačiu pasipriešinimo teokratinei valdžiai judėjimu.

Tuo tarpu Sistano ir Beludžistano – kur protestus sukėlė, kaip teigiama, policijos sulaikytos mergaitės išprievartavimas – sunitai seniai jautėsi diskriminuojami valstybės šiitų valdžios.

IHR taip pat įspėjo, jog dešimtys sulaikytų protestuotojų buvo apkaltinti nusikaltimais, už kuriuos gali būti nuteisti mirties bausme. Anksčiau buvo skelbiama, jog toks likimas gali grėsti tik keletui iš jų.

Be tūkstančių eilinių žmonių, slopinant protestus buvo sulaikyti ir žinomi aktyvistai, žurnalistai bei atlikėjai, tokie kaip žinomas reperis Toomajus Salehis.

Taip pat kyla vis didesnis susirūpinimas dėl žymaus žodžio laisvės gynėjo ir „The Wall Street Journal“ bendradarbio Hosseino Ronaghi, kuris buvo suimtas netrukus po to, kai prasidėjo protestai ir paskelbė bado streiką kalėjime.

Jo tėvas Ahmadas neseniai atsidūrė reanimacijoje, kai jį, budintį prie Evino kalėjimo, kuriame kalinamas sūnus, ištiko širdies smūgis. Apie tai „Twitter“ pranešė H. Ronaghi brolis.

Tuo tarpu žinomas disidentas Majidas Tavakolis, taip pat įkalintas nuo pat protestų pradžios, Evino kalėjime buvo sumuštas. Apie tai socialiniuose tinkluose paskelbė jo šeima.