79 metų prezidentas, kuris paskutinėmis dienomis prieš antradienį vyksiančius rinkimus keliauja po įvairias valstijas, teigė tikįs, kad jo Demokratų partija gali laimėti.

„Bičiuliai, aš netikiu nuomone, kad mus ištiko bėda, – sakė jis Čikagoje susirinkusiems žmonėms. – Manau, kad mes laimėsime. Tikrai tikiu tuo.“

Apklausos rodo, kad antradienį vyksiančiuose Kongreso rinkimuose respublikonai gali iškovoti didelę pergalę; jie tikisi gauti ne tik Atstovų Rūmų, bet ir Senato kontrolę.

Tai apsunkintų paskutinius dvejus J. Bideno pirmosios kadencijos metus ir sudarytų sąlygas įtemptiems 2024-ųjų prezidento rinkimams, prieš kuriuos kils klausimų, ar J. Bidenas, kuriam šį mėnesį sukaks 80 metų, norės vėl kandidatuoti.

„Jei prarasime Atstovų Rūmų ir Senato [kontrolę], tai bus siaubingi dveji metai“, – sakė JAV lyderis.

„Gera žinia ta, kad turėsiu veto plunksną“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje savo galią blokuoti įstatymus.

Tuo metu 2020-ųjų rinkimuose J. Bideno įveiktas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) irgi dalyvauja respublikonų kampanijos renginiuose.

D. Trumpas, kuris didžiąją dalį laiko pastaruosius dvejus metus praleido besipiktindamas dėl savo pralaimėjimo ir stumdamas jokiais įrodymais neparemtą teoriją, kad rinkimai buvo suklastoti, pasinaudojo vienu mitingu, kad pasiųstų kol kas stipriausią signalą, jog planuoja vėl siekti Baltųjų rūmų šeimininko kėdės.

Ketvirtadienį per mitingą Ajovoje, valstijoje, pradėsiančioje respublikonų varžybų dėl galimybės siekti prezidento posto maratoną, D. Trumpas sakė: „Kad mūsų šalis taptų sėkminga, saugi ir šlovinga, labai, labai, labai tikriausiai aš tai padarysiu dar kartą, gerai? Labai, labai, labai tikriausiai.“

„Pasiruoškite. Tai viskas, ką jums sakau. Labai greitai. Pasiruoškite. Pasiruoškite“, – kalbėjo jis.

Remiantis naujienų portalu „Axios“, jo padėjėjai tvirtina planus lapkričio 14 dieną paskelbti pareiškimą apie 2024 metų prezidento rinkimų kampanijos pradžią.

Tačiau tai greičiausiai priklausys nuo to, kaip antradienį seksis D. Trumpo remiamiems dešiniųjų kandidatams. Dar vienas veiksnys – virš D. Trumpo pakibusi grėsmė, susijusi su tyrimu dėl jo slaptų dokumentų kaupimo savo golfo kurorte Floridoje, ir galimas sunkių baudžiamųjų kaltinimų paskelbimas.

Kol kas respublikonai įsitikinę, kad jiems pavyks pasiekti pergalę bent vienoje valstijoje, kurios reikia, kad Senate perimtų daugumą.

Šiuo metu Kongreso aukštuosiuose rūmuose abi partijos turi po 50 vietų, bet Senatą kontroliuoja demokratai, nes lemiamas balsas priklauso viceprezidentei demokratei Kamalai Harris (Kamalai Haris).

Tuo metu Atstovų Rūmuose respublikonai tikisi gauti nuo 12 iki 25 vietų ir taip pat perimti šių rūmų kontrolę. Demokratai žemuosiuose Kongreso rūmuose šiuo metu turi aštuonių mandatų persvarą.

„Turiu planą“

Paskutinėmis rinkimų kampanijos savaitėmis respublikonai žvalgosi ne tik į svyruojančias valstijas, bet ir į demokratų bastionus, kurie anksčiau atrodė nepasiekiami.

Abiejų partijų strategai pastebi, kad apygardos Niujorke, Oregone ir Konektikute, kuriose 2020 metais J. Bidenas laimėjo dviženkle persvara, grįžta į žaidimą.

Ketvirtadienį buvusi kandidatė į JAV prezidento postą Hillary Clinton (Hilari Klinton) Niujorke pasirodė kampanijos renginyje, siekdama paremti gubernatorę Kathy Hochul (Keiti Houkul), o buvęs prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) šeštadienį kalbės Pensilvanijoje. Pats J. Bidenas sekmadienį turi dalyvauti rinkiminiame mitinge demokratų tvirtovėje Niujorke.

Demokratai daugiausia dėmesio skyrė savo žinutei apie išpuolius prieš demokratiją, kuriuos, anot jų, rengia rinkimų rezultatų nepripažįstantys respublikonai, ir smurtą, kurį, anot jų, tai išprovokavo.

Penktadienį, praėjus savaitei po to, kai jį užpuolė plaktuku ginkluotas vyras, įsiveržęs į jo namus ieškodamas Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), jos sutuoktinis Paulas (Polas) buvo išleistas iš ligoninės.

Davidas DePape'as (Deividas Dipeipas), kuris neigia jam pareikštus kaltinimus, policijai teigė ketinęs sulaužyti N. Pelosi kelių girneles, jei ji neprisipažintų dėl Demokratų partijos „melo“.

„Pelosi šeima dėkinga už nuostabią meilę, paramą ir maldas iš viso pasaulio“, – sakė N. Pelosi vaizdo įraše po to, kai jos vyras buvo išleistas iš ligoninės.

Tuo metu Baltieji rūmai sulaukė gerų ekonominių naujienų – oficialiais duomenimis, spalį darbo vietų skaičius išaugo 261 tūkst., o nedarbo lygis nedidelis.

„Turiu planą, kaip sumažinti išlaidas, ypač sveikatos priežiūros, energijos ir kitas kasdienes išlaidas... Respublikonų planas yra visai kitoks“, – pareiškime sakė J. Bidenas.

„Jie nori padidinti receptinių vaistų, sveikatos draudimo ir energijos kainas, kartu suteikdami daugiau mokesčių lengvatų didelėms korporacijoms ir labai turtingiems žmonėms“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)