Pasak „The Times“ šaltinių, svarbus veiksnys priimant sprendimą dėl karinės operacijos saugumo pajėgoms buvo V. Putino amžius. Šių metų spalį jam sukako 70 metų.

Skelbiama esą N. Patruševas ir A. Bortnikovas nusprendė, kad jiems „senka laikas Vakarų agresijai prieš Rusiją“ spręsti. Svarbiausia jiems buvo būtinybė „pagaliau išspręsti Ukrainos problemą“, teigiama leidinio publikacijoje.

„The Times“ šaltinis Rusijos vyriausybėje, žinomas pseudonimu Sergejus Ryžas, dienraščiui papasakojo, kad 2021 m. vasaros viduryje V. Putino artimiausioje aplinkoje susiformavo minčių apie „lemiamo karinio smūgio“ būtinybę „kritinė masė“.

Nikolajus Patruševas, Vladimiras Putinas

Todėl vasaros pabaigoje N. Patruševas ir A. Bortnikovas priėmė esminį sprendimą dėl invazijos, nors karinės operacijos formatas tada dar nebuvo parengtas. Paskui, kaip rašo „The Times“, jėgos struktūrų pareigūnams teliko „parengti pajėgas smūgiui ir įtikinti V. Putiną“.

Anot leidinio, kalbant apie Rusijos Federacijos (RF) gynybos ministro Sergejaus Šoigu vaidmenį ruošiant įsiveržimo planą, jis tebuvo „neryžtingas vykdytojas“ tarp aukšto rango jėgos struktūrų pareigūnų. Pabrėžiama, kad politinę iniciatyvą pradėti karą demonstravo būtent jėgos struktūrų blokas.

Remiantis „The Times“ straipsniu, dauguma V. Putino aplinkai priklausančių aukštas pareigas užimančių Rusijos valdininkų ir oligarchų iki paskutinės akimirkos nežinojo, jog sprendimas dėl įsiveržimo priimtas.

 Aleksandras Bortnikovas

Vienas iš dienraščio pašnekovų papasakojo, kad Rusijos milijardierius Michailas Fridmanas, remdamasis „aukštas pareigas einančiais draugais specialiosiose tarnybose“, likus keletui dienų iki karo pradžios jam sakė, kad įsiveržimo pavojaus nėra.

Dar vienas leidinio pašnekovas, kurį „The Times“ pristatė kaip seną V. Putino šeimos draugą, tvirtino, kad RF prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas netrukus po karo pradžios jam papasakojo, jog didžioji dalis Rusijos saugumo tarybos narių apie pasiruošimą invazijai sužinojo tik vasario 21 d. surengto posėdžio metu.

Vadinasi, reziumuoja „The Times“, dauguma Rusijos elito narių nebuvo informuoti apie planus pradėti karą ir laipsnišką eskalaciją prie Ukrainos sienų laikė V. Putino blefu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)