Apie netikėtą susitarimą paskelbta praėjus beveik lygiai dvejiems metams nuo konflikto, nusinešusio daug tūkstančių gyvybių ir sukėlusio didelę humanitarinę krizę, pradžios.

„Šiandien aušta nauja aušra Etiopijai, Somalio pusiasaliui ir, išties, visai Afrikai“, – paskelbė deryboms tarpininkavęs Nigerijos eksprezidentas Olusegunas Obasanjo.

„Abi Etiopijos konflikto šalys oficialiai sutarė nutraukti karo veiksmus ir sistemingai, tvarkingai, sklandžiai ir koordinuojant veiksmus nusiginkluoti“, – spaudos konferencijoje Pretorijoje sakė O. Obasanjo.

Tačiau jis perspėjo, kad „šis momentas yra ne taikos proceso pabaiga, o jo pradžia“ ir kad labai svarbu „įgyvendinti šiandien pasirašytus taikos susitarimus“.

Rugpjūčio pabaigoje atsinaujinus kovos veiksmams ir žlugus penkis mėnesius trukusioms paliauboms, intensyvėjo diplomatinės pastangos susodinti premjero Abiy Ahmedo (Abijaus Ahmedo) vyriausybę ir Tigrėjaus regiono sukilėlius prie derybų stalo.

Derybos Pretorijoje prasidėjo praėjusios savaitės antradienį ir turėjo trukti iki sekmadienio, bet buvo pratęstos.

Tai buvo pirmas oficialus Etiopijos vyriausybės ir Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) dialogas nuo konflikto pradžios.

Slapti kontaktai anksčiau būdavo palaikomi Seišeliuose ir Džibutyje, sakė vienas Vakarų pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją