Mažiausiai šeši laivai, įskaitant laivą „Ikaria Angel“, frachtuojami pagal Pasaulio maisto programą ir pakrauti 30 tūkst. tonų kviečių – reaguojant į ekstremalią situaciją Afrikos Kyšulyje – pirmadienį išplaukė iš Ukrainos uostų, rašoma tinklalapyje, sekančiame jūrų eismą.

„Civiliniai krovininiai laivai niekada negali būti karinis taikinys ar įkaitas. Maistas turi būti gabenamas“, – pirmadienį tviteryje parašė Jungtinių Tautų Juodosios jūros grūdų iniciatyvos koordinatorius Amiras M. Abdulla.

Iš viso pirmadienį iš Ukrainos uostų turėjo išplaukti 12 laivų, o į šalį – keturi, nurodė Jungtinis koordinavimo centras (JCC), prižiūrintis susitarimą, kuriam tarpininkauja Turkija ir JT.

Laivų judėjimas vyksta praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija pranešė JT ir Turkijai stabdanti savo dalyvavimą susitarime dėl grūdų, Maskvai apkaltinus Ukrainą dronų atakomis prieš jos laivus okupuotame Kryme.

Kyjivas Kremliaus kaltinimus pavadino „melaginga dingstimi“.

Maskva taip pat atsisakė atlikti laivų patikrinimus, kurie buvo privalomi pagal susitarimą.

Nepaisant Rusijos žingsnių, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pažadėjo toliau dėti pastangas, kad susitarimas išliktų galiojantis.

„Nors Rusija elgiasi nedrąsiai... mes ryžtingai tęsime savo pastangas tarnauti žmonijai“, – kreipimesi per televiziją kalbėjo R. T. Erdoganas.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad tolesnis susitarimo vykdymas jai nedalyvaujant būtų „pavojingas“.

„Esant sąlygoms, kai Rusija kalba apie tai, kad neįmanoma užtikrinti laivybos saugumo šiuose rajonuose, toks susitarimas vargu ar įmanomas. Ir jis įgauna kitokį pobūdį, daug rizikingesnį, pavojingesnį“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Derybos tęsiasi

Dėl pirmadienio gabenimo buvo susitarusios Ukrainos, Turkijos ir JT delegacijos, apie šiuos planus informavus ir Rusijos delegaciją, sakoma JCC pareiškime, paskelbtame vėlai sekmadienį.

Su reikalu susipažinęs šaltinis teigė, jog „jų, kaip pasirašiusiųjų susitarimą, buvo paprašyta imtis reikiamų priemonių laivų saugai užtikrinti“.

Turkijos gynybos ministerija nurodė, kad vyksta derybos su atitinkamomis šalimis, kad susitarimas liktų galioti.

„Šiose derybose šalims primenama, kaip svarbu tęsti šią iniciatyvą... ir vengti bet kokių provokacijų, neigiamai paveiksiančių šio mechanizmo veikimo tęsimą“, – sekmadienį pranešė ministerija.

Ukraina, viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje, po vasario pabaigoje prasidėjusios Rusijos invazijos buvo priversta sustabdyti beveik visą tiekimą.

Liepą pasiektas susitarimas dėl grūdų eksporto atblokavimo yra labai svarbus siekiant sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę.

Susitarimas, įpareigojęs Rusiją nutraukti Ukrainos uostų blokadą, o ukrainiečius – atverti saugius koridorius laivams išplaukti į patikrinimus Stambule, jau leido eksportuoti daugiau nei 9,5 mln. tonų ukrainietiškų grūdų ir turėjo būti atnaujintas lapkričio 19 dieną.

Atskiras su Rusija pasirašytas susitarimas leido eksportuoti rusišką maistą ir trąšas, nepaisant Maskvai įvestų Vakarų sankcijų.

Tačiau dideliam Maskvos, jau kelias savaites besiskundžiančios dėl šios problemos, nusivylimui, jis taip ir nebuvo įgyvendintas.

Ketvirtadienį, likus dviem dienoms iki Rusijos pasitraukimo, rusų ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia žurnalistams pareiškė, kad prieš Maskvai sėdant aptarti susitarimo atnaujinimą, jo šaliai turi būti atvertas kelias eksportuoti savo produktus.

Ukraina skundžiasi vėlavimu tikrinant laivus, kaltindama Rusiją sąmoningai sulėtinus dešimčių laivų atvykimą iš Turkijos į jos Juodosios jūros uostus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją