„Nuo rytojaus kariuomenė Norvegijoje padidins savo parengtį“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas Jonas Gahras Store.

„Šiuo metu neturime pagrindo manyti, kad Rusija nori tiesiogiai įtraukti Norvegiją ar kurią nors kitą šalį į karą, tačiau karas Ukrainoje reiškia, kad visoms NATO šalims būtina vis labiau didinti budrumą“, – pridūrė jis.

Maskvai užpuolus Ukrainą, Norvegija aplenkė Rusiją ir tapo pagrindine gamtinių dujų tiekėja Europoje.

Šalis jau padidino saugumą aplink savo strateginius objektus po to, kai netoli jos naftos ir dujų platformų jūroje buvo pastebėti skraidantys paslaptingi dronai, ir po įtariamo sabotažo „Nord Stream“ vamzdynuose Baltijos jūroje.

Be to, pastarosiomis savaitėmis Norvegijoje buvo sulaikyti keli rusai, neteisėtai skraidinę dronus jos oro erdvėje arba pažeidę fotografavimo apribojimus draudžiamose teritorijose.

Praėjusią savaitę Norvegijos kontržvalgybos tarnyba taip pat paskelbė sulaikiusi vyrą, kuris, kaip įtariama, yra Rusijos slaptasis agentas ir kuris, ekspertų nuomone, gali būti aukštas karinės žvalgybos tarnybos GRU pareigūnas.

„Turiu pabrėžti, kad per pastarąją dieną ar dienas neįvyko nieko tokio, kas būtų privertę mus dabar didinti parengtį. Tai yra tam tikrą laiką vykusi evoliucija, kuri paskatino mus žengti šį žingsnį“, – sakė J. G. Store.

Tuo tarpu gynybos ministras Bjornas Arildas Gramas sakė, kad padidinta karinė parengtis apims priemones, susijusias su logistika, komunikacijų ir karinių objektų saugumu.

Didėjant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų, Norvegija jau padidino savo karinį biudžetą ir žvalgybos veiklą šalies šiaurėje, kur su Rusija turi bendrą 198 km ilgio sieną.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją