Rinkimų pareigūnai paskelbė, kad, suskaičiavus balsus daugiau kaip 99,9 proc. rinkimų apylinkių, paaiškėjo, jog sekmadienį vykusio antrojo prezidento rinkimų turo nugalėtoju tapo L. I. Lula da Silva, už kurį balsavo 50,9 proc. rinkėjų.

Jo varžovas, dabartinis šalies vadovas iš kraštutinių dešiniųjų Jairas Bolsonaro surinko 49,1 proc. rinkėjų balsų. Pralaimėjimo jis dar nepripažino.

Europos Sąjunga

„Brazilijos piliečiai atėjo prie balsadėžių ir taikiai bei gerai organizuotuose rinkimuose išsirinko naują prezidentą“, – tviteryje rašė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Tikiuosi dirbti kartu ir plėtoti ES ir Brazilijos santykius su jūsų vyriausybe, naujuoju Kongresu ir valstybės valdžios institucijomis“, – pasveikinęs L. I. Lulą da Silvą su pergale antrajame rinkimų ture pridūrė J. Borrellis.

JAV

„Sveikinu Luizą Inacio Lulą da Silvą, išrinktą naujuoju Brazilijos prezidentu po laisvų, sąžiningų ir patikimų rinkimų“, – sakoma JAV prezidento Joe Bideno pareiškime.

„Tikiuosi, kad ateinančiais mėnesiais ir metais galėsime kartu tęsti abiejų šalių bendradarbiavimą“, – pridūrė jis.

Prancūzija

Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas sekmadienį sakė, kad pergalę L. I. Lulai da Silvai atnešę rinkimai atvertė „naują puslapį“ Brazilijos istorijoje.

„Kartu sutelksime jėgas, kad įveiktume daugybę bendrų iššūkių ir atnaujintume mūsų šalių draugystės ryšius“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Prancūzijos prezidentas, praėjus kelioms minutėms po to, kai buvo paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai.

Kanada

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau sveikindamas L. I. Lulą da Silvą sakė, kad „Brazilijos žmonės tarė savo žodį“.

J. Trudeau sakė besitikintis bendradarbiauti su L. I. Lula da Silva, kuris 2003–2010 metais jau ėjo Brazilijos prezidento pareigas, „stiprindamas mūsų šalių partnerystę“ ir „darant pažangą dirbant prie bendrų prioritetų, pavyzdžiui, aplinkos apsaugos“.

Argentina

Brazilijos kaimynės Argentinos prezidentas Alberto Fernandezas teigė, kad L. I. Lulos da Silvos pergalė „atveria naują erą Lotynų Amerikos istorijoje. Šiandien prasideda vilties ir ateities metas“.

„Po tiek daug jūsų išgyventos neteisybės Brazilijos žmonės jus išrinko, ir demokratija triumfavo“, – pridūrė jis tviteryje paskelbtoje žinutėje.

Pasitraukęs iš pareigų, L. I. Lula da Silva buvo įkalintas 18 mėnesių dėl prieštaringai vertinamų, bet vėliau panaikintų kaltinimų korupcija.

Kolumbija

Gustavo Petro, kuris šią vasarą išrinktas pirmuoju kairiųjų pažiūrų Kolumbijos prezidentu, tviteryje parašė tiesiog „Tegyvuoja Lula“.

Vėliau jis pasidalijo žemėlapiu, iš kurio matyti, kad daugumai Lotynų Amerikos šalių šiuo metu vadovauja kairiosios vyriausybės.

Meksika

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras, taip pat kairiųjų pažiūrų, tviteryje parašė: „Lula laimėjo, palaiminti Brazilijos žmonės. Bus lygybė ir humanizmas.“

Venesuela

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro tviteryje parašė siunčiantis L. I. Lulai da Silvai „didelį apkabinimą“.

„Tegyvuoja tautos, pasiryžusios būti laisvos, suverenios ir nepriklausomos! Šiandien Brazilijoje triumfavo demokratija“, – pridūrė jis.

Kinija

Kinijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu sveikindama išrinktąjį prezidentą palinkėjo Brazilijai „naujų laimėjimų“.

„Esame pasirengę bendradarbiauti su naująja Brazilijos valdžia, kuriai vadovaus Lula, kad Kinijos ir Brazilijos visapusiška strateginė partnerystė pasiektų naują lygį ir būtų naudingesnė abiem šalims ir abiem tautoms“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas.

Rusija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sveikindamas L. I. Lulą da Silvą su pergale rinkimuose išreiškė viltį dėl „konstruktyvaus“ bendradarbiavimo, sakoma Kremliaus pranešime.

„Priimkite mano nuoširdžius sveikinimus... rinkimų rezultatai patvirtino Jūsų įspūdingą politinį autoritetą, – telegramoje L. I. Lulai da Silvai rašė V. Putinas. – Tikiuosi, kad bendromis pastangomis toliau plėtosime konstruktyvų Rusijos ir Brazilijos bendradarbiavimą visose srityse.“

Ispanija

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas savo sveikinime paragino abi šalis bendradarbiauti kovojant su klimato kaita.

„Sveikinu Lulą su pergale. Dirbkime kartu už socialinį teisingumą, lygybę ir kovą su klimato kaita, – po rezultatų paskelbimo tviteryje parašė P. Sanchezas. – Jūsų sėkmė bus Brazilijos žmonių sėkmė.“

Vokietija

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pirmadienį pasveikino L. I. Lulos da Silvos pergalę Brazilijos prezidento rinkimuose ir pavadino ją demokratijos ir klimato apsaugos pergale.

„Didžiausias laimėtojas yra Brazilijos demokratija, nes rinkimai, kuriuose [atotrūkis tarp kandidatų] buvo labai mažas, buvo skaidrūs ir sąžiningi“, – sakė A. Baerbock.

„Kitas didelis laimėtojas – pasaulio klimatas“, – pridūrė ji.

JK

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas savo sveikinime L. I. Lulai da Silvai sakė, kad tikisi su juo bendradarbiauti.

„Sveikinu @LulaOficial su pergale Brazilijos rinkimuose, – tviteryje rašė R. Sunakas. – Tikiuosi, kad kartu dirbsime spręsdami JK ir Brazilijai svarbius klausimus – nuo pasaulio ekonomikos augimo iki planetos gamtos išteklių apsaugos ir demokratinių vertybių skatinimo.“

Indija

Indijos premjeras Narendra Modi irgi sakė besitikintis gilinti ryšius su Brazilija.

„Sveikiname @LulaOficial su pergale Brazilijos prezidento rinkimuose. Tikiuosi glaudaus bendradarbiavimo toliau gilinant ir plečiant mūsų dvišalius santykius, taip pat mūsų bendradarbiavimo pasauliniais klausimais“, – tviteryje parašė N. Modi biuras.