Laivai „Admiral de Ribas“ ir „Mount Baker“ išplaukė praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija sustabdė savo dalyvavimą susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, kaltindama tariamas dronų atakas prieš rusų laivus okupuotame Kryme.

Pirmadienį iš Ukrainos uostų turėtų išplaukti dvylika laivų, pranešė Jungtinis koordinavimo centras (JKC), kuris prižiūri tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms sudarytą susitarimą.

„Civiliniai krovininiai laivai niekada negali būti karinis taikinys ar įkaitas. Maistas turi būti gabenamas“, – pirmadienį tviteryje rašė JT koordinatorius Amiras M. Abdulla.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.