Šiais duomenimis, pirmadienį 12 laivų turėtų pajudėti koridoriumi Stambulo kryptimi, keturi – priešinga kryptimi. Rusijos delegacija esą apie tai informuota. Šiuo metu 21 iniciatyvoje dalyvaujantis laivas su 700 000 tonų grūdų yra trijuose Ukrainos uostuose arba netoli jų.

Rusija šeštadienį „neribotam laikui“ sustabdė savo dalyvavimą grūdų eksporto susitarime. Dėl jo sutarta liepą tarpininkaujant Turkijai ir JT. Turkijos duomenimis, nuo tada laivais išgabenta 9,3 mln. tonų grūdų. Buvo sutarta, kad laivai ir jų kroviniai bus tikrinami, kai plauks per Bosforo sąsiaurį.

Sutartis turėjo galioti iki lapkričio 19 dienos, tačiau, nepaprieštaravus nė vienai pusei, ji būtų automatiškai pratęsta.

Rusija kol kas savo reakcijos nepateikė. Tačiau propagandinėje žiniasklaidoje pasirodė valdžios atstovų komentarų. „Izvestija“ pašnekovai iš Rusijos URM teigė, kad Rusija pristabdė dalyvavimą, apie tai buvo oficialiai pranešta koordinavimo centrui. „[Ten] be mūsų priimti sprendimai niekam neįpareigoja“, – sakė diplomatai, kurių pavardės neminimos.

Kaip skelbia dialog.ua, šio pareiškimo prasmę sunku suprasti. Galbūt Rusija praleis ukrainiečių laivus, net ir po pareiškimo apie pasitraukimą iš susitarimo, arba pamėgins užblokuoti laivų su grūdais judėjimą, tikėtina, netgi kariniu būdu.

Žurnalistas Ivanas Jakovina mano, kad bendras Ukrainos, Turkijos ir JTO sprendimas Maskvai yra nemalonus pasirinkimas: „Arba pulti taikius laivus su produkcija, rizikuojant sulaukti atsakomųjų veiksmų iš NATO, arba tiesiog susitaikyti su tuo, kad Rusijos grasinimų niekas nebetraktuoja rimtai.“

Iš Ukrainos uostų išplaukė du laivai su grūdais

Netrukus pranešta, kad iš Ukrainos uostų pirmadienį išplaukė du krovininiai laivai su grūdais ir kitais žemės ūkio produktais, skelbiama jūrų eismą stebinčioje svetainėje „Marine Traffic“.

Laivai „Admiral de Ribas“ ir „Mount Baker“ išplaukė praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija sustabdė savo dalyvavimą susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, kaltindama tariamas dronų atakas prieš rusų laivus okupuotame Kryme.

Pirmadienį iš Ukrainos uostų turėtų išplaukti dvylika laivų, pranešė Jungtinis koordinavimo centras (JKC), kuris prižiūri tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms sudarytą susitarimą.

„Civiliniai krovininiai laivai niekada negali būti karinis taikinys ar įkaitas. Maistas turi būti gabenamas“, – pirmadienį tviteryje rašė JT koordinatorius Amiras M. Abdulla.

Kremlius: susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto vykdymas be Rusijos būtų pavojingas

Keliomis dienomis anksčiau paskelbusi, kad stabdo dalyvavimą susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, Rusija pirmadienį pareiškė, kad tolesnis susitarimo vykdymas jai nedalyvaujant būtų „pavojingas“.

„Esant sąlygoms, kai Rusija kalba apie tai, kad neįmanoma užtikrinti laivybos saugumo šiuose rajonuose, toks susitarimas vargu ar įmanomas. Ir jis įgauna kitokį pobūdį, daug rizikingesnį, pavojingesnį“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau pirmadienį pareiškė, kad Ankara yra „pasiryžusi“ toliau dėti pastangas, kad susitarimas gyvuotų.

„Nors Rusija svyruoja,.. mes ryžtingai tęsime savo pastangas tarnauti žmonijai“, – sakė R. T. Erdoganas per televiziją, praėjus kelioms dienoms po to, kai Maskva pareiškė, kad stabdo savo dalyvavimą Turkijai ir Jungtinėms Tautoms tarpininkaujant pasiektame susitarime dėl Ukrainos grūdų eksporto, kaltindama tariamas dronų atakas prieš rusų laivus okupuotame Kryme.

Seniai planavo

Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba sekmadienį pareiškė, kad Maskva jau seniai planavo pasitraukti iš susitarimo, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš karo draskomos šalies.

Jis taip pat sakė, kad rusų kariuomenės kaltinimai Kyjivui dėl „masinės“ dronų atakos prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuotame Kryme yra melagingas pretekstas.

„Sustabdžiusi savo dalyvavimą grūdų sandoryje dėl melagingos dingsties, kad už 220 km nuo grūdų koridoriaus įvyko sprogimai, Rusija užblokavo 2 mln. tonų grūdų 176 jūroje jau esančiuose laivuose – jų pakaktų pamaitinti daugiau kaip 7 mln. žmonių. Rusija tai suplanavo iš anksto“, – parašė D. Kuleba savo paskyroje socialiniame tinkle '„Twitter“.

„Dabartinė eilė su grūdais Juodojoje jūroje susidarė nuo rugsėjo, kai Rusija pradėjo sąmoningai vilkinti koridoriaus funkcionavimą ir siekė sužlugdyti susitarimą. Sprendimą atnaujinti bado žaidynes Rusija priėmė jau seniai, o dabar bando jį pateisinti“, – pridūrė jis.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms liepą pasiektas susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų. Susitarimas turėjo būti atnaujintas lapkričio 19-ąją.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

ES ragino Rusiją atšaukti sprendimą

Europos Sąjunga sekmadienį paragino Rusiją atšaukti savo sprendimą sustabdyti dalyvavimą itin svarbiame Ukrainos grūdų eksporto susitarime.

„Rusijos sprendimas sustabdyti dalyvavimą Juodosios jūros susitarime kelia pavojų pagrindiniam grūdų ir trąšų, kurių labai reikia pasaulinei maisto krizei, kilusiai dėl jos karo su Ukraina, spręsti, eksporto maršrutui“, – tviteryje rašė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„ES ragina Rusiją atšaukti savo sprendimą“, – pridūrė jis.

Šeštadienį Maskva pareiškė stabdanti savo dalyvavimą, rusų kariuomenei apkaltinus Kyjivą „masine“ dronų ataka prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuotame Kryme. Ukraina visa tai pavadino „melagingu pretekstu“.

Ukraina ir JT ragino, kad susitarimas liktų galioti.

„Raginu visas valstybes pareikalauti, kad Rusija nutrauktų bado žaidynes ir vėl imtųsi vykdyti savo įsipareigojimus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ šeštadienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras D. Kuleba.

JT generalinio sekretoriaus atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas sakė: „Labai svarbu, kad visos šalys susilaikytų nuo bet kokių veiksmų, kurie galėtų pakenkti Juodosios jūros grūdų iniciatyvai, kuri yra labai svarbi humanitarinė priemonė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)