„Anksčiau šį rytą Paulą Pelosi namuose užpuolė užpuolikas, kuris panaudojo jėgą ir grasino jo gyvybei, reikalaudamas pasimatyti su pirmininke“, – sakoma Drew Hammillo pareiškime.

82 metų P. Pelosi, kuriam buvo sužalota kaukolė, buvo atlikta operacija, jis sveiksta ligoninėje. Tuo metu, kai įsibrovė užpuolikas, vyras buvo namuose vienas, jo žmona dirbo Vašingtone.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vyrą jųdviejų namuose Kalifornijoje plaktuku sužalojo įsibrovėlis

San Fransisko policija pranešė, kad pareigūnai užpuoliką rado poros namuose prieš pat 2 val. 30 min. vietos (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kai jis ir P. Pelosi grūmėsi dėl plaktuko.

„Įtariamasis patraukė plaktuką nuo pono Pelosi ir žiauriai jį juo užpuolė“, – žurnalistams teigė San Fransisko policijos viršininkas Billas Scottas, vėliau pasakęs, kad P. Pelosi buvo smogta bent kartą.

Jis nurodė, kad užpuolikas buvo 42 metų Davidas Depape'as, tačiau atsisakė atsakyti į klausimus.

Penktadienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje B. Scottas sakė, kad įtariamasis vis dar yra ligoninėje, ir pridūrė, kad kol kas negali viešai atskleisti įtariamo nusikaltimo motyvo.

„Tai nebuvo atsitiktinis veiksmas, – sakė policijos viršininkas. – Tai buvo tyčinis veiksmas, ir tai yra blogai.“

„Visi turėtų bjaurėtis tuo, kas nutiko šį rytą“, – pabrėžė jis.

„Smerkia bet kokį smurtą“

JAV žiniasklaida, remdamasi šeimos šaltiniais, teigė, kad įsibrovėlis pasakė P. Pelosi, kad ketina jį surišti ir laukti, kol Atstovų Rūmų pirmininkė grįš namo.

Pasak kabelinės televizijos tinklo MSNBC, vyras spėjo paskambinti pagalbos telefonu 911, kol įsibrovėlis buvo nukreipęs dėmesį kitur.

Vietos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad užpuolimo metu įsibrovėlis šaukė „Kur Nancy?“.

B. Scottas sakė, kad D. Depape'as bus apkaltintas pasikėsinimu nužudyti, užpuolimu panaudojant mirtiną ginklą, įsilaužimu ir kitais nusikaltimais.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vyrą jųdviejų namuose Kalifornijoje plaktuku sužalojo įsibrovėlis

„Ponas Pelosi buvo paguldytas į Zuckerbergo San Fransisko ligoninę, kur jam buvo sėkmingai atlikta operacija dėl kaukolės lūžio ir rimtų dešinės rankos ir plaštakų sužalojimų“, – savo ruožtu sakė Atstovų Rūmų pirmininkės atstovas spaudai.

„Gydytojai tikisi, kad jis visiškai pasveiks“, – pridūrė jis.

N. Pelosi, kuri po viceprezidentės yra antras žmogus eilėje į prezidento postą, ir poros penki vaikai, pranešama, grįžta į San Fransiską pabūti su P. Pelosi.

Šie metai N. Pelosi vyrui, kuris verčiasi investicijomis į rizikos kapitalą, ir be užpuolimo buvo gana audringi: po gegužę įvykusio autoįvykio jis buvo teisiamas už vairavimą apsvaigus nuo alkoholio ir buvo nuteistas penkias dienas praleisti už grotų.

Penktadienio vakarą kalbėdamas Filadelfijoje vykusiame rinkimų kampanijos renginyje JAV prezidentas Joe Bidenas išpuolį pavadino „niekingu“ ir sakė, kad politiniam smurtui Jungtinėse Valstijose „ne vieta“.

„Užteks, užteks, užteks“, – pridūrė jis.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vyrą jųdviejų namuose Kalifornijoje plaktuku sužalojo įsibrovėlis

Baltieji rūmai pranešė, kad prezidentas, paskambinęs 82 metų N. Pelosi, išreiškė palaikymą po „šio siaubingo užpuolimo“ ir pareiškė, jog meldžiasi už jos vyrą.

„Jis ... labai džiaugiasi, kad [ponas Pelosi] visiškai pasveiks. Prezidentas ir toliau smerkia bet kokį smurtą ir prašo paisyti šeimos prašymo dėl privatumo“, – pranešime pažymėjo Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

„Kelia pasibjaurėjimą“

Leidinys „The Wall Street Journal“, remdamasis neįvardytais teisėsaugos pareigūnais, pranešė, kad įsibrovėlis į Atstovų Rūmų pirmininkės namus pateko pro stumdomas stiklines duris ir susižalojo galvą bei kūną.

Vienas iš pareigūnų dienraščiui sakė, kad socialiniuose tinkluose jis reiškė kraštutines dešiniųjų pažiūras, įskaitant sąmokslo teorijas apie COVID-19.

Likus mažiau nei dviem savaitėms iki lemiamų kadencijos vidurio rinkimų, susirūpinimą dėl galimo politinio smurto yra išreiškę įvairūs abiejų JAV partijų nariai.

JAV Kapitolijaus policijos duomenimis, grasinimų įstatymų leidėjams nuo 2017 metų padaugėjo daugiau kaip dukart.

Abiejų partijų nariai socialiniuose tinkluose reiškė palaikymą N. Pelosi, o kai kurie teigė, kad išpuolis buvo neišvengiamas smurtinės politinės retorikos padažnėjimo rezultatas.

Atstovų Rūmų komiteto, tiriančio 2021 metų sausio išpuolį prieš JAV Kapitolijų, narys respublikonas Adamas Kinzingeris kaltino eksprezidento Donaldo Trumpo ir jo kraštutinių dešiniųjų rėmėjų skleidžiamas sąmokslo teorijas radikalizavus kai kuriuos šalininkus.

„Noriu aiškiai pasakyti: kai įtikinate žmones, kad politikai klastoja rinkimus, geria kūdikių kraują ir t. t., sulauksite smurto. Tai turi būti atmesta“, – sakė jis apie penktadienio incidentą.

Antras pagal rangą Atstovų Rūmų respublikonas Steve'as Scalise'as sakė, kad P. Pelosi užpuolimas jam „kelia pasibjaurėjimą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)