Sankcijos įvedamos, Vakarų valstybėms siekiant sustiprinti paramą Moldovai ir baiminantis, kad karas kaimyninėje Ukrainoje gali persimesti į kitas šalis, tuo labiau, kad Moldovos separatistiniame Padniestrės regione Rusija yra dislokavusi savo kariuomenę.

JAV pareiškė, kad blokuoja bet kokį JAV esantį turtą ir kriminalizuoja sandorius su Ilanu Šoru, Izraelyje gimusiu verslininku, kuris Moldovoje buvo tapęs populistiniu politiku, o 2019 metais pabėgo iš šalies.

Vedęs prezidento Vladimiro Putino apdovanotą popdainininkę I. Šoras buvo nuteistas už 1 mlrd. dolerių vagystę iš Moldovos bankų 2014 metais.

JAV Iždo departamentas teigia, kad I. Šoras bendradarbiavo su Rusija, siekdamas sukurti aljansą prieš 2021 metų rinkimus, o vėliau derino veiksmus su Maskva, kad būtų susilpnintos Moldovos pastangos įstoti į Europos Sąjungą.

Iždo departamentas taip pat įvedė sankcijas kitam įtakingam oligarchui Vladimirui Plahotniucui, kuris 2020 metais pabėgo iš šalies dėl įtarimų korupcija, ir kuriam jau neleidžiama atvykti į JAV.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad JAV „palaiko atsakomybę už sistemines pastangas kenkti Moldovos demokratinėms institucijoms ir rinkimams“.

„Jungtinės Valstijos ir toliau reikalaus atsakomybės iš tų, kurie kelia grėsmę demokratijai užsienyje“, – sakoma jo pareiškime.

Iždo departamentas taip pat skyrė sankcijas dar septyniems asmenims ir 12 subjektų dėl įtariamų Rusijos pastangų kištis į Moldovos politiką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)