„Vadovaujant vyriausiajam ginkluotųjų pajėgų vadui Vladimirui Putinui, su sausumos, jūrų ir oro strateginėmis atgrasymo pajėgomis buvo surengti mokymai, kurių metu vyko praktiniai balistinių ir sparnuotųjų raketų paleidimai“, – pranešė Kremlius.

Valstybinė televizija parodė, kaip V. Putinas prižiūrėjo pratybas iš kontrolės patalpų.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu sakė, kad vykstant pratyboms „Grom“ (liet. Griaustinis) kariai mokėsi „suduoti masinį branduolinį smūgį atsakant į priešo branduolinį smūgį“.

Pratybose buvo testuojamas bandomųjų raketų paleidimas iš Kamčiatkos pusiasalio, esančio Tolimuosiuose Rusijos Rytuose, bei iš Barenco jūros Arkties vandenyne.

Pranešime skelbiama, kad pratybose taip pat dalyvavo strateginis bombonešis Tu-95.

„Per strateginių atgrasymo pajėgų mokymus numatytos užduotys buvo visiškai įvykdytos, visos raketos pasiekė taikinius“, – teigė Kremlius.

Kreipdamasis į Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) saugumo agentūrų ir specialiųjų tarnybų vadovų tarybos posėdžio dalyvius, V. Putinas pirmąkart pats prakalbo apie vadinamąją nešvarią bombą.

Jis apgailestavo neva JAV ignoruoja ryšį tarp Kyjivo noro gauti branduolinį ginklą ir Rusijos perspėjimų dėl neva planuojamos provokacijos.

„Dabar [Jungtinės Valstijos] pumpuoja į [Ukrainą] ginklus, tarp kurių – ir sunkioji ginkluotė, nekreipdamos dėmesio į Kyjivo režimo pareiškimus apie norą gauti branduolinių ginklų. Taip pat žinomi ir planai provokacijos tikslu panaudoti vadinamąją nešvarią bombą“, – sakė Rusijos prezidentas.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį įspėjo Rusiją nenaudoti kare Ukrainoje branduolinio ginklo ir sakė, kad tokia eskalacija būtų labai rimta klaida.

Rusija šia savaitę pareiškė, kad Ukraina savo teritorijoje galėtų panaudoti vadinamąją nešvarią bombą.

Paprastai nešvari bomba yra tradicinė bomba su radioaktyviosiomis, biologinėmis ar cheminėmis medžiagomis, paskleidžiamomis sprogimo metu.

JAV ir jų sąjungininkės įtaria, kad Rusija pati galėtų panaudoti nešvarią bombą ir tuo apkaltinti Ukrainą, galbūt siekdama pateisinti galimą branduolinio ginklo panaudojimą šiame kare.

Rusijos branduolines pratybas Lietuvos kariuomenės Valdemaras Rupšys vadas vadina didžiuliu iššūkiu.

Taip jis trečiadienį komentavo JAV žiniasklaidos pranešimus, jog Kremlius informavo Vašingtoną pradedantis kasmetines branduolines treniruotes.

„Visos strateginės pratybos yra ženklas sunerimti ir tikėtis, kad tai nebus panaudota. Bet turime tam ruoštis ir tą priimti labai rimtai“, – žurnalistams trečiadienį sakė V. Rupšys.

Anot jo, tokiais veiksmais Rusija demonstruoja savo pajėgumus ir treniruoja vienetus, jei būtų nuspręsta panaudoti branduolinį ginklą.

„Abu tokie tikslai yra labai didžiulis iššūkis mums“, – kalbėjo generolas leitenantas.

Rusija papasakojo Kinijai ir Indijai apie Ukrainos „nešvarią bombą“

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį per vaizdo pokalbį su Kinijos kolega Wei Fenghe pakartojo teiginius, kad Ukraina rengia provokaciją ir ketina panaudoti „nešvarią bombą“, pranešė ministerija Maskvoje.

„Buvo aptarta padėtis Ukrainoje. Kariuomenės generolas Sergejus Šoigu perdavė Kinijos kolegai susirūpinimą dėl galimų Ukrainos provokacijų panaudojant „nešvarią bombą“, – sakoma ministerijos pranešime.

Atskirame pareiškime anksčiau trečiadienį ministerija teigė, kad S. Šoigu tokį patį „susirūpinimą“ išreiškė ir per pokalbį telefonu su Indijos gynybos ministru Radžnathu Singhu.

Paprasčiausia nešvari bomba – tai įprastinė bomba su radioaktyviosiomis, biologinėmis ar cheminėmis medžiagomis, kurios paskleidžiamos sprogimo metu.

Sekmadienį per pokalbius su keliais NATO kolegomis S. Šoigu apkaltino Ukrainą planuojant panaudoti „nešvarią bombą“, o Kyjivas šiuos teiginius atmetė kaip „pavojingą“ melą.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį žurnalistams sakė, kad Rusija turi informacijos, rodančios „egzistuojančią grėsmę“, kad Ukraina panaudos „nešvarią bombą“, ir kad Ukraina „ruošiasi tokiam teroristiniam sabotažo aktui“.

„Mes ir toliau atkakliai aiškinsime savo požiūrį pasaulio bendruomenei, kad paskatintume ją imtis aktyvių veiksmų užkirsti kelią tokiam neatsakingam elgesiui“, – pridūrė D. Peskovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)