Leidiniui šaltiniai iš Afganistano ginkluotųjų pajėgų ir saugumo tarnybų skelbia, kad Jungtinėse Valstijose apmokyti pėstininkai, daugiau nei dvidešimt metų dirbę kartu su amerikiečiais ir jų sąjungininkų specialiaisiais daliniais, gali suvaidinti lemiamą vaidmenį Rusijai siekiant užsibrėžtų tikslų karo lauke Ukrainoje.

Remiantis „Foreign Policy“ vertinimu, Afganistane arba kaimyninėse valstybėse liko nuo 20 tūkst. iki 30 tūkst. Afganistano savanorių-komandosų, evakuota vos keli šimtai aukštesnio rango pareigūnų.

Jungtinės Valstijos išleido beveik 90 mlrd. dolerių Afganistano nacionalinių gynybos ir saugumo pajėgų sukūrimui. Nors pajėgos iš esmės ir buvo nekompetentingos ir vos per savaitę perleido šalies kontrolę talibams, komandosai visada buvo itin gerbiami, nes juos apmokė specialistai iš JAV ir britų specialiosios pajėgos, teigiama publikacijoje.

Daug Afganistano specialiųjų pajėgų kovotojų vis dar laukia evakuacijos į Jungtines Valstijas ar Jungtinę Karalystę. Kaip teigia FP šaltiniai iš Afganistano saugumo tarnybų, tai juos paverčia lengvu grobiu juos norintiems užverbuoti rusams.

Buvęs aukšto rango Afganistano saugumo tarnybos pareigūnas, panoręs išlikti anonimu, pareiškė, kad jų integracija į Rusijos ginkluotąsias pajėgas „pakeistų žaidimo taisykles“ Ukrainos karo lauke.

Buvęs pareigūnas, kuris dirbo ir Afganistano specialiosiose pajėgose, sakė, kad, anot jo, už afganų verbavimą karui Ukrainoje stovi „Vagner“ kompanija.

„Jais geriau būtų pasinaudoti Vakarų sąjungininkams, kad jie kariautų ukrainiečių pusėje. Jie nenori kariauti su rusais, nes rusai jų priešai. Bet ką jiems daryti?“ – pareiškė leidinio pašnekovas.

Kai kurie buvę specialiųjų pajėgų kovotojai sakė, kad su jais buvo susisiekta per „WhatsApp“ ir „Signal“ platformas, kur jiems buvo pasiūlyta prisijungti prie Rusijos Federacijos jos kare su Ukraina.

Buvę Afganistano kariai sako, kad su tokiu Rusijos pasiūlymu galėtų sutikti iki 10 tūkst. buvusių komandosų.

35 metų buvęs komandosų kapitonas, šiuo metu besislapstantis Afganistane, teigia, kad padėjo keliems buvusiems kolegoms susisiekti su kariniu komitetu Teherane.

Anot jo, užverbuoti kovotojai iš Afganistano perkeliami į Iraną, o tada į Rusiją. Kas toliau, neaišku. „Kai jie priima Rusijos pasiūlymą, jų telefonai išjungiami. Veikia labai slaptai“, – teigia buvęs kapitonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)