Jokios informacijos apie derybų eigą nebuvo iki pat vidurdienio, tačiau dabar jau žinoma, kad susitarimą dėl valdančiosios koalicijos pasiekė trys šalys – Regionų partija, proprezidentinis blokas „Mūsų Ukraina“ ir Socialistų partija.

Pasak prezidento spaudos tarnybos, Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka antradienį pradėjo politines konsultacijas ir su J.Tymošenko bloku.

Suskaičiavus 82,09 proc. apygardinių rinkiminių komisijų protokolų rezultatus, Regionų partija gavo 30,52 proc. balsų, Julijos Tymošenko blokas – 22,39 proc., V.Juščenkos blokas „Mūsų Ukraina“ – 15,05 proc., Ukrainos socialistų partija – 6,06 proc., Komunistų partija – 3,61 proc.

Šios penkios partijos peržengė 3 proc. balsų barjerą ir gali pretenduoti į vietas Ukrainos Radoje. Nors laimėjusių partijų ir blokų lyderiai šiomis dienomis daro skambius pranešimus apie galimus partnerius ir savo pretenzijas į vyriausybės vadovo postą, vargu, ar tokios sąjungos sudėtis paaiškės šiandien.

Tačiau įstatymas dar suteikia nemažai laiko diskusijoms – 30 dienų, per kurias Ukrainos Vyriausioji rinkimų komisija įregistruos visus deputatus. O tuomet dar 30 dienų bus skirta koalicijai suformuoti.

Anksčiau Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka yra pareiškęs, kad mano esant netikslinga kurti kokią nors parlamentinę koaliciją, iki nebus paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai. Tokios pozicijos laikosi ir Regionų partija.

J.Tymošenko savo ruožtu reikalauja nedelsiant sukurti "oranžinę" koaliciją, įspėdama valstybės vadovą nepadaryti "galutinės klaidos" ir nesistengti sukurti sąjungą iš vakarykščių politinių oponentų - dalies "oranžinės" komandos ir Regionų partijos, gavusios daugiausia balsų šalies pietuose ir rytuose.

V.Juščenkos ir J.Tymošenko sąjunga subyrėjo 2005 metų rugsėjį. Prezidentas tuomet atstatydino J.Tymošenko iš premjerės posto, apkaltinęs populizmu ir krizių provokavimu. Ne mažiau sudėtingi šalies vadovo santykiai ir su buvusiu premjeru V.Janukovičiumi, kurį įveikė įtemptoje kovoje per 2004 metų prezidento rinkimus.

V.Juščenka nepatenkintas, kaip skaičiuojami balsai

V.Juščenka nerimauja, kad kai kuriuose regionuose lėtai skaičiuojami parlamento rinkimuose dalyvavusių piliečių balsai.

Antradienį valstybės vadovo spaudos tarnyba pranešė, kad prezidentas nusiuntė atitinkamą telegramą Centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmininkui Jaroslavui Davydovičiui.

Tokios telegramos taip pat nusiųstos generaliniam prokurorui Oleksandrui Medvedkai, Saugumo tarnybos vadovui Ihoriui Drižčanovui, vidaus reikalų ministrui Jurijui Lucenkai, Krymo ministrų tarybos pirmininkui, kai kurių sričių administracijų vadovams.

"Tai gali būti vertinama kaip sąmoningi veiksmai atskirų politinių jėgų naudai", - sakoma valstybės vadovo telegramoje.