„Dabar ne laikas atsipalaiduoti“, – spaudos konferencijoje sakė PSO Europos regiono biuro direktorius Hansas Kluge.

PSO Europos regionui priskiriamos 53 šalys, įskaitant Rusiją ir Centrinės Azijos valstybes. Regionas ir vėl atsidūrė COVID-19 pandemijos epicentre – šiuo metu jame užregistruojama kone 60 proc. visame pasaulyje išaiškinamų COVID-19 atvejų, sakė H. Kluge.

Tuo pačiu metu daugėja ir sezoninio gripo atvejų.

Per naują COVID-19 bangą mirties ir gydymo intensyviosios slaugos skyriuose atvejų daugėja ne taip greitai, kaip per ankstesnes bangas. PSO akcentuoja, kad tai susiję su skiepijimo kampanijomis.

„Vakcinacija išlieka tarp veiksmingiausių mūsų įrankių ir prieš gripą, ir prieš COVID-19“, – sakė H. Kluge ir paragino vakcinuotis galinčius žmones kuo greičiau pasiskiepyti nuo gripo ir gauti stiprinamąją skiepų nuo COVID-19 dozę.

Pirmadienį PSO taip pat mini Pasaulinę poliomielito dieną. Ši liga, dažniausiai paveikianti vaikus ir sukelianti paralyžių, Vakaruose yra praktiškai išnaikinta, tačiau neseniai Jungtinėje Karalystėje, Ukrainoje, Izraelyje ir JAV buvo aptiktas mutavęs poliomielito viruso variantas iš oralinės poliomielito vakcinos.

Šis variantas yra silpnesnis už gamtinį virusą, bet vis tiek gali sukelti nepaskiepytiems žmonėms sunkių simptomų, tokių kaip galūnių paralyžius.

Šis variantas yra retas, bet pastaraisiais metais ėmė pasitaikyti dažniau, nes kai kuriose bendruomenėse sumažėjo paskiepytų žmonių skaičius.

„Mano nuomone, mums svarbu suprasti, kad jei kur nors pasaulyje paliekame žmonių likimo valiai, poliomielito virusas labai gerai parodo mums, kas tie žmonės“, – reporteriams sakė PSO ekspertas Europos klausimais Siddhartha Datta.

Jis paaiškino, kad nepriklausomai nuo regiono, poliomielitas paveikia „nepakankamai remiamas“ populiacijas. Tai reiškia, kad jos dėl įvairių priežasčių negavo pakankamai vakcinų, todėl jose nebuvo pasiektas tikslas paskiepyti 95 proc. žmonių.

Jokių užsikrėtimo natūraliu poliomielito virusu atvejų Europoje nefiksuojama jau daugiau kaip 20 metų.

„To negalime priimti kaip savaime suprantamo dalyko“, – sakė H. Kluge.

Bendrai visame regione nuo 2019 iki 2020 metų trečia poliomielito skiepų doze paskiepytų žmonių skaičius sumažėjo vienu procentu. 2021 metais tik 25 iš minėtų 53 šalių buvo paskiepijusios 95 proc. gyventojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją