Irano „pramoninė sėkmė neapsiriboja raketų ir bepiločių orlaivių sektoriais“, – pareiškė „Iranian Gas Engineering and Development Company“ vadovas Reza Noushadi, kurį pacitavo oficialioji naftos ministerijos naujienų agentūra „Shana“.

„Šiuo metu 85 proc. dujų pramonei reikalingų objektų ir įrangos yra statomi ir gaminami šalies viduje, o remiantis šiais pajėgumais neseniai buvo pasirašyta sutartis dėl 40 Irane pagamintų turbinų eksporto į Rusiją“, – pridūrė jis.

R. Noushadi nenurodė, kada buvo pasirašyta sutartis ir kada turbinos bus pristatytos.

Įvedus ekonomines sankcijas dėl Kremliaus puolimo Ukrainoje, Rusija sumažino arba sustabdė dujų tiekimą įvairioms Europos valstybėms, todėl energijos kainos smarkiai išaugo.

Kremlius tikina, kad sankcijos neleidžia tinkamai prižiūrėti Rusijos dujų infrastruktūros ir visų pirma jos sutrukdė grąžinti „Siemens“ turbiną, kuri buvo remontuojama Kanadoje.

„Duokite mums turbiną, rytoj įjungsime „Nord Stream“, – rugsėjį Vladivostoke įvykusiame forume sakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Vakarų šalys apkaltino Rusiją naudojant dujų tiekimą kaip politinį ginklą.

R. Noushadi teigimu, JAV sankcijomis Rusijai siekiama išstumti Maskvą iš dujų rinkos.

„Pastaraisiais metais Jungtinės Valstijos plačiai steigė SGD gamyklas, o pastaruoju metu, kai Rusijai buvo įvestas visiškas embargas, o tada įvykus sprogimui dujotiekyje „Nord Stream“, veiksmingai eliminavo vieną didžiausių konkurentų dujų eksporto srityje“, – pareiškė jis.

Rusija ir Iranas turi vienas didžiausių pasaulyje dujų atsargų.

Abiem šalims yra taikomos griežtos JAV sankcijos.

Ir Maskva, ir Teheranas pastaraisiais mėnesiais pabrėžė dvišalio bendradarbiavimo stiprinimo svarbą.

V. Putinas liepos mėnesį lankėsi Teherane, kur susitiko su Irano prezidentu Ebrahimu Raisi ir Irano aukščiausiuoju lyderiu ajatola Ali Khamenei, taip pat paraginusiu stiprinti „ilgalaikį bendradarbiavimą“ su Maskva.

Teheranas neseniai neigė tiekęs Rusijai ginklų, naudojamų kare su Ukraina, Kyjivui ir jo partneriams Vakaruose apkaltinus Maskvą naudojant iranietiškus dronus Ukrainoje.

Iranas neigia, kad Kryme esančios šalies pajėgos padeda Rusijai kare

Teheranas pirmadienį atmetė JAV kaltinimus, kad Rusijos okupuotame Kryme besibazuojantys Irano kariškiai padeda Maskvai vykdyti dronų atakas Ukrainoje.

„Mes griežtai atmetame šias naujienas“, – žurnalistams sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani, paklaustas apie Vašingtono kaltinimus.

Ketvirtadienį Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby reporteriams pareiškė, esą Irano pajėgos, esančios Kryme, padeda Maskvos pajėgoms vykdyti atakas prieš Ukrainą iranietiškais dronais.

Pasak jo, Rusijos okupuotoje teritorijoje yra iraniečių instruktorių ir techninės paramos darbuotojų, o pačius dronus, darančius didelę žalą Ukrainos infrastruktūrai, valdo rusai.

Tuo metu N. Kanani pirmadienį pareiškė, kad Vašingtonas „siekia nukreipti visuomenės dėmesį nuo destruktyvaus vaidmens, kurį jis atlieka stovėdamas vienoje konflikto pusėje ir aktyviai eksportuodamas į Ukrainą ginklus bei įrangą“.

Jungtinės Valstijos, taip pat Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga jau įvedė Iranui sankcijas, nes kartu su Kyjivu kaltina šią Vidurio Rytų šalį teikiant Rusijai bepiločių orlaivių, skirtų panaudoti kare prieš Ukrainą.

J. Kirby teigė, kad „Teheranas dabar tiesiogiai dalyvauja siųsdamas savo žmones ir tiekdamas ginklus, darančius poveikį civiliams gyventojams bei civilinei infrastruktūrai Ukrainoje“.

Iranas neigia aprūpinęs Maskvą ginklais, skirtais naudoti kare, o Kremlius apkaltino Vakarus tokiais kaltinimais siekiant daryti „spaudimą“ Teheranui.

„Irano Islamo Respublika ne kartą paskelbė nedalyvaujanti kare Ukrainoje, – pridūrė N. Kanani. – Mes neeksportuojame ginklų nei vienai konflikto pusei.“

Praėjusį mėnesį Kyjivas nusprendė gerokai apriboti diplomatinius santykius su Teheranu dėl įtariamo ginklų tiekimo Maskvai.