Kalbėdamas vakariniame Zalaegersego mieste, V. Orbanas apkaltino Briuselį, kad šis sankcijomis „šaudo“ į Vengriją.

„Nesijaudinkime dėl tų, kurie šaudo į Vengriją pasislėpę šešėlyje, kažkur iš Briuselio sargybos bokštų“, – sakė jis. „Jie atsidurs ten, kur atsidūrė jų pirmtakai“, – pridūrė jis, leisdamas suprasti, kad ES gali subyrėti, kaip subyrėjo Sovietų Sąjunga.

Taip V. Orbanas kalbėjo per 1956 metų Vengrijos sukilimo prieš sovietų valdžią minėjimą. Sukilimas galiausiai buvo numalšintas, nes Maskva pasiuntė tankus.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Vengrija, kuri yra labai priklausoma nuo Rusijos energijos importo, puoselėja gerus santykius su Kremliumi, kad ir toliau gautų dujų ir naftos. Kartu Budapeštas ne kartą pasmerkė ES sankcijas kaip pražūtingas jo ekonomikai.

Praėjusią savaitę Budapeštas pradėjo „nacionalines konsultacijas“ su piliečiais dėl ES sankcijų. Visoje šalyje iškabinti plakatai skelbia: „Sankcijos iš Briuselio mus žlugdo“.

Nors Vengrija kartu su kitomis ES valstybėmis narėmis balsavo už sankcijas, V. Orbanas nuolat protestuoja prieš jų daromą žalą šalies ekonomikai.

„Karas ant mūsų slenksčio, finansų krizė ir ekonomikos sulėtėjimas Europos Sąjungoje, migrantų invazija pietuose,...mes susiduriame su daugybe problemų“, – sekmadienį sakė V. Orbanas.

Tačiau jis tvirtino, kad jo „stipri ir vieninga“ vyriausybė įveiks šiuos iššūkius.

Antivyriausybinis protestas

Tuo tarpu Budapešte dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo protesto eitynėse prieš V. Orbano vykdomą švietimo politiką, piktindamiesi, jų teigimu, nepakankamu mokyklų finansavimu ir mokytojų, reikalaujančių geresnių sąlygų, bauginimu.

Daugelį metų veltui siekę atlyginimų augimo, kampanijos dalyviai sugriežtino savo toną ir pasipriešino vasario mėnesį išleistam įsakui, kuriuo smarkiai apribota mokytojų teisė streikuoti.

Nuo mokslo metų pradžios mokytojai ir vidurinių mokyklų moksleiviai surengė keletą demonstracijų Budapešte ir kituose šalies miestuose, palaikydami mokytojus, atleistus iš darbo už dalyvavimą ankstesniuose protestuose.

Sekmadienį Budapešte vykusios eitynės buvo didžiausios iki šiol, o organizatoriai pažadėjo artimiausiomis savaitėmis toliau daryti spaudimą.

Nors vyriausybė pripažįsta, kad mokytojų darbo užmokestis yra per mažas, planuojamą jo padidinimą ji sieja su ilgai nesulaukiamu ES finansavimu. O šis buvo sustabdytas, nes Briuselis susirūpino dėl Vengrijoje vešančios korupcijos ir prastėjančių demokratijos standartų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)