„Vis labiau įtempta darosi situacija, susijusi su grūdų iniciatyva. Priešas daro visa, kad sustabdytų mūsų eksportą. Manau, jog šiais veiksmais Rusija visai sąmoningai kursto maisto krizę, kad ji būtų tokia pat skausminga, kaip ir pirmajame pusmetyje. Šiuo metu daugiau kaip 150 laivų stovi eilėje, laukdami, kada galės įvykdyti įsipareigojimus, numatytus sutartyse dėl žemės ūkio produkcijos tiekimo. Tai dirbtinai sudaryta eilė“, - pabrėžė Ukrainos valstybės vadovas.

Pasak V. Zelenskio, ji atsirado todėl, kad Rusija stabdo laivų judėjimą. Pavyzdžiui, vėluoja eksportas į Egiptą, Alžyrą, Tunisą, Maroką, Libaną, Iraką, Kiniją ir Indoneziją.

„Dėl Rusijos blokavimo mes negalėjome eksportuoti maždaug 3 mln. tonų maisto produktų. O juk jų pakaktų, kad visus metus galėtų maitintis 10 mln. žmonių“, - pareiškė Ukrainos prezidentas.

Liepos 22 d. Stambule dalyvaujant Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoğanui ir Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui António Guterresui buvo pasirašyta sutartis dėl saugaus grūdų gabenimo iš Ukrainos uostų. Dokumentą pasirašė Ukrainos, Rusijos, JT ir Turkijos atstovai.

Sutartis galioja iki lapkričio 22 d., todėl šalys turi jį pratęsti.
Anksčiau buvo pranešta, kad Turkija siūlo pratęsti susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto pusmečiui arba metams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)