Apie 1 mln. tonų grūdų jau išgabenta iš Rusijos aneksuoto Krymo uostų.

Nuo karo pradžios iš Sevastopolio išplaukė apie 20 laivų su kviečiais ir kitokiais grūdais. Didžioji dalis krovinių išgabenta į Siriją, Rusiją ir Turkiją.

Iš prekių sąrašų aiškėja, kad iki metų pabaigos planuojama dar beveik 40 reisų iš Sevastopolio. NDR duomenimis, okupantai rusai tikriausiai jau dabar pasirūpino logistika grūdams, kuriuos dar tik ketinama pavogti Ukrainos teritorijose, transportuoti.

Jeigu planai bus realizuoti, tai Rusija iš nelegalaus grūdų eksporto gali gauti apie 612 mln. eurų pagal kainas pasaulinėje rinkoje šiais metais.

Ukrainos vyriausybės duomenimis, omenyje turimas maždaug ketvirtadalis viso grūdų derliaus Rusijos okupuotose šalies teritorijose. Ukrainos ekonomikos plėtros, prekybos ir žemės ūkio ministro pavaduotojas Tarasas Vysockis pokalbyje su NDR įspėjo, kad grūdų vagystė gali turėti skaudžių socialinių padarinių tūkstančiams šalies ūkininkų.

Dalį produkcijos paliko iš okupuotų teritorijų bėgantys Ukrainos žemdirbiai. Be to, grūdai buvo eksproprijuojami arba superkami dempingo kainomis. Rusijos laivų sekimą apsunkina tai, kad Krymo uostuose jie išjungia atsakiklius, pažymi NDR, bet kontroliuoti jų judėjimą vis tiek įmanoma naudojant palydovines nuotraukas ir kitus šaltinius.

Tarptautinės teisės ekspertės Paulinos Starski iš Freiburgo universiteto nuomone, neteisėtą grūdų pasisavinimą stambiu mastu galima laikyti karo nusikaltimu.

Rusijos ambasada Vokietijoje į NDR paklausimą atsakė, jog Rusijoje ukrainietiški grūdai neturi paklausos, kadangi „savo kokybe jie nusileidžia Rusijos produktui“. Sirijos ir Turkijos ambasados į paklausimus nereagavo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)