Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario pabaigoje „į nelaisvę pateko daugiau kaip 150 žmonių iš elektrinės personalo“, naujienų agentūrai AFP sakė Petro Kotinas ir pridūrė, kad „kai kurie iš jų vėliau buvo paleisti, tačiau yra ir tokių, kurių likimas vis dar nežinomas“.

„Apie 50 žmonių vis dar yra nelaisvėje“, – teigė P. Kotinas.

„Jie yra elektrinės darbuotojai“, – pridūrė jis.

„Jie [rusai] periodiškai pagrobia gamyklos darbuotojus“, – interviu sakė agentūros vadovas.

Jis taip pat priminė apie Zaporižios AE generalinio direktoriaus Ihorio Murašovo pagrobimą. Anksčiau šį mėnesį jis buvo paleistas po kelių dienų nelaisvės.

„Tris dienas jis buvo laikomas rūsyje. Argi ne kankinimas, jeigu jis tris dienas sėdėjo ant kėdės su maišu ant galvos“, – sakė P. Kotinas kalbėdamas apie I. Murašovą. Jis pagyrė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovą Rafaelį Grossi, kuris prisidėjo prie Zaporižios AE generalinio direktoriaus paleidimo.

Antradienį „Enerhoatom“ apkaltino Rusiją dviejų aukšto rango Zaporižios atominės elektrinės darbuotojų pagrobimu. Skelbiama, kad buvo sulaikytas informacinių technologijų vadovas Olehas Kostiukovas ir AE generalinio direktoriaus pavaduotojas Olehas Ošekas.

„Enerhoatom“ socialiniuose tinkluose teigė, kad elektrinės darbuotojai buvo „pagrobti“ ir „nugabenti į nežinomą vietovę“.

Praėjusią savaitę „Enerhoatom“ pareiškė, kad Rusija sulaikė elektrinės generalinio direktoriaus pavaduotoją žmogiškiesiems ištekliams Valerijų Martyniuką ir netinkamai su juo elgėsi.

Antradienį vakare TATENA išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad V. Martyniukas buvo paleistas.

Pati „Enerhoatom“ daugiau jokios informacijos apie jo padėtį nepateikė.

P. Kotinas trečiadienį naujienų agentūrai AFP teigė, kad V. Martyniukas Zaporižios „buvo laikomas keturias ar penkias dienas ir buvo priverstas pasirašyti pareiškimą, kad sutinka su jų (Rusijos) politika“.

P. Kotinas taip pat teigė, kad iš 150 sulaikytų žmonių buvo tokių, kurie buvo nužudyti arba kankinami.

Taip pat jis pridūrė, kad „artimiausiomis dienomis“ „Enerhoatom“ ketina paskelbti visų sulaikytų asmenų sąrašą.

Kovo pradžioje, pirmosiomis Rusijos invazijos į Ukrainą dienomis, rusų kariai užėmė Zaporižios atominę elektrinę.

Rusija ir Ukraina ne kartą kaltino viena kitą dėl šaudymo į elektrinę, kurioje ir toliau dirba Ukrainos personalas, ir aplink ją. Apšaudymai sukėlė nuogąstavimų, kad gali įvykti branduolinė katastrofa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją