Valstybės departamentas patvirtino Saudo Arabijos kilmės JAV piliečio Saado Ibrahimo Almadi sulaikymą ir nurodė, kad Vašingtonas jo atvejį pradėjo nagrinėti gruodį ir procesą atnaujino pirmadienį.

S. I. Almadi už savo įrašus socialiniame tinkle „Twitter“ buvo nuteistas kalėti 16 metų, naujienų agentūrai AFP patvirtino jo sūnus Ibrahimas.

„Mes nuosekliai ir atkakliai reiškiame susirūpinimą dėl šios bylos aukštesniuose Saudo Arabijos vyriausybės lygiuose tiek Rijado, tiek Vašingtono kanalais“, – žurnalistams komentavo Valstybės departamento atstovas spaudai Vedantas Patelis.

„Naudojimasis žodžio laisve niekada neturėtų būti kriminalizuotas“, – pridūrė jis.

„The Washington Post“ pranešė, kad Floridoje gyvenantis vyras išvyko aplankyti šeimos ir lapkritį buvo sulaikytas oro uoste dėl 14 žinučių, parašytų pastarųjų septynerių metų laikotarpiu.

Laikraštis, cituodamas nuteistojo sūnų, nurodė, kad 72 metų S. I. Almadi spalio 3 dieną buvo nuteistas kalėti 16 metų, o po bausmės atlikimo jam įsigaliotų draudimas keliauti dar 16 metų.

Sūnus tvirtino, kad jo tėvas savo įrašuose išsakė tik „švelnią“ nuomonę, užsimindamas apie korupciją Saudo Arabijoje ir JAV gyvenusio žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą.

Pastarasis įvykis nutiko 2018 metais, kuomet disidentas apsilankė karalystės konsulate Stambule. Pasak JAV ir Turkijos pareigūnų, J. Khashoggi buvo pasmaugtas, o jo kūnas supjaustytas pjūklu. Jo palaikai taip ir nebuvo surasti.

S. I. Almadi iš dalies buvo apkaltintas terorizmo rėmimu ir finansavimu bei bandymu destabilizuoti karalystę, teigė jo sūnus, patvirtinęs „The Washington Post“ pranešimus AFP.

Valstybės departamentas pranešė, kad priimant nuosprendį nedalyvavo nė vienas JAV atstovas, nes Rijadas iš pradžių nurodė vėlesnę posėdžio datą, tačiau nepranešę ją perkėlė.

„Saudo Arabijos vyriausybė su mumis susisiekė jau paskelbus nuosprendį spalio 3 dieną“, – sakė V. Patelis, nepatvirtinęs sprendimo detalių.

J. Khashoggi, rašiusio dienraščiui „The Washington Post“, mirtis sukėlė pasipiktinimą Vašingtone, nors tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas gyrėsi išgelbėjęs įtakingą sosto įpėdinį princą Mohammedą Bin Salmaną nuo didelių pasekmių.

JAV prezidentas Joe Bidenas išslaptino žvalgybos duomenis, atskleidusius, jog princas užsakė nužudymą, ir pažadėjo sugriežtinti savo veiksmus, įskaitant reakciją į Saudo Arabijos puolimą Jemene.

Vis dėlto JAV lyderis daugelį nustebino, kai liepą išvyko į Saudo Arabiją ir kelionėje buvo nufotografuotas su sosto įpėdiniu besidaužiantis kumščiais. Išvyka buvo vertinama kaip siekis sulaukti karalystės pagalbos mažinant dujų kainas pumpuojant daugiau naftos.

Tačiau OPEC+, vadovaujama Saudo Arabijos, spalio 5 dieną, prieš pat JAV kadencijos vidurio rinkimus, paskelbė apie didelį gavybos sumažinimą. Tai papiktino J. Bideną, kuris pažadėjo pasekmes.

Saudo Arabija jau ilgą laiką kritikuojama dėl žmogaus teisių pažeidimų. Tinklaraštininkas ir teisių aktyvistas Raifas Badawi nuo 2012-ųjų buvo 10 metų įkalintas savo šalyje dėl kaltinimų „islamo įžeidimu“. Už savo svetainės turinį iš viso sulaukė 50 kirčių rimbu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją