Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis atskleidė pradinius planus, pirmadienį, spalio 17 d., davęs interviu „Politico“.

Pasiūlymas buvo pateiktas E. Muskui perspėjus, kad jo kosminių technologijų įmonė „SpaceX“ negalės neribotą laiką mokėti už „Starlink“ internetą Ukrainoje.

Pasigirdo užuominų, jog jis nori, kad šią paslaugą apmokėtų Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) vyriausybė. Visgi turtingiausias pasaulio žmogus vėliau persigalvojo ir nurodė toliau finansuosiąs „Starlink“.

Tačiau ankstesnis E. Musko pareiškimas sukėlė susirūpinimą dėl Ukrainos prieigos prie itin svarbios telekomunikacijų sistemos, vaidinančios esminį vaidmenį rengiant kontratakas prieš Rusijos pajėgas okupuotose teritorijose ir leidžiančios civiliams gyventojams naudotis internetu.

Kalbėdamas su „Politico“ reporteriais, G. Landsbergis teigė, kad Ukrainos prieiga prie interneto neturėtų priklausyti nuo vieno „labai įtakingo“ asmens, kuris „vieną dieną gali atsibusti ir pasakyti: „Viskas. Daugiau nebenoriu to daryti.“ Ir kitą dieną ukrainiečiai liks be interneto.“

„Pagalvojau, kad būtų daug geriau sudaryti sutartį tarp, pavyzdžiui, šalių koalicijos, kuri užsisakytų palydovinio interneto paslaugą „Starlink“ iš E. Musko ir ją teiktų Ukrainai“, – pridūrė G. Landsbergis.

Anot jo, Ukrainos prieigos prie interneto klausimas buvo aptartas ir pirmadienį, spalio 17 d., įvykusiame 27 ES valstybių narių užsienio reikalų ministrų susitikime.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis iškėlė šį klausimą, „ir tam tikros šalys prisijungė prie diskusijos“, sakė ministras, tačiau konkrečių šalių neįvardijo.

„Jeigu tai nutiks ES, dar geriau, – samprotavo G. Landsbergis. – Nematau priežasčių, kodėl negalėtų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją