Jis buvo iškviestas po to, kai Kinijos konsulato teritorijoje Mančesteryje, Šiaurės Anglijoje, buvo užpultas Honkongo protestuotojas.

„Užsienio reikalų sekretorius išsiuntė šaukimą Kinijos ambasados Londone patikėtiniui, kad išreikštų... gilų susirūpinimą“ dėl šio incidento ir „pareikalautų paaiškinimo dėl konsulato darbuotojų veiksmų“, parlamentui teigė užsienio reikalų departamento pareigūnas Jesse'is Normanas.

Kinija antradienį apkaltino protestuotojus „nelegaliai patekus“ į Kinijos konsulato teritoriją Jungtinės Karalystės Mančesterio mieste.

„Rūpesčių sukėlėjai nelegaliai pateko į Kinijos generalinį konsulatą Mančesteryje, sukeldami pavojų patalpų saugumui“, – teigė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas eilinėje spaudos konferencijoje.

Jis taip pat ragino JK „nuoširdžiai vykdyti savo pareigas ir imtis veiksmingų priemonių, kad sustiprintų Kinijos ambasados ir konsulato patalpų ir personalo apsaugą“, pridūrė Wang Wenbinas.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip žilaplaukis vyriškis su kauke spardo ir nuplėšia protestuotojų transparantus, o prie konsulato vartų įvyksta grumtynės.

Transliuotojas BBC pranešė, kad aktyvistas iš Honkongo Bobas sakė, jog jį užpuolė iš konsulato išėję nenustatyti vyrai.

„Jie įtempė mane į vidų. Jie mane sumušė“, – teigė jis kanalui po incidento, įvykusio sekmadienį.

Protestas įvyko tuo metu, kai Kinijoje prasidėjo kas penkerius metus vykstantis Komunistų partijos kongresas.

Sekmadienį sakydamas kalbą Kinijos prezidentas Xi Jinpingas tvirtino, kad, nuslopinus prodemokratinius protestus, Honkonge įvyko „svarbus perėjimas nuo chaoso prie valdymo“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją