Nuo 1994 metų Tadžikistanui vadovaujantis Emomalis Rahmonas skundėsi ir netgi ėmėsi auklėti labai nemalonioje padėtyje atsidūrusį V. Putiną. Nepriklausomų valstybių sandraugos viršūnių susitikimas šį kartą vyko Kazachstano sostinėje Astanoje.

„Taip, mes nedidelės šalys, ne 100–200 mln. gyventojų turinčios, bet ir mes turime istoriją, kultūrą. Mylime, norime būti gerbiamos“, – kalbėjo E. Rahmonas.

E. Rahmonas priminė, kad Tadžikistanas buvo „priverstas“ maldauti Rusijos „dalyvauti kažkokiame apgailėtiname forume Tadžikistane“ ir niekada nebuvo laikomas tikru strateginiu Rusijos partneriu. „Tik nereikia įsižeisti, bet mes reikalaujame elementarios pagarbos“, – plūdosi Tadžikistano prezidentas.

E. Rahmonas taip pat skundėsi, kad Afrikos valstybės sulaukia palankesnio Rusijos elgesio ir pareikalavo, kad V. Putinas laikytųsi duoto pažado daugiau investuoti šalyje.

Emomalis Rahmonas

Anot „New Voice of Ukraine“, E. Rahmonas V. Putinui taip pat aiškino nesielgti su Vidurio Azijos valstybėmis taip, tarsi jos ir toliau būtų Sovietų Sąjungos dalis.

Tai, kaip pratrūko Tadžikistano prezidentas, stebėjo Azerbaidžano, Armėnijos, Baltarusijos, Kirgizijos, Turkmėnijos ir Uzbekistano prezidentai. Iš viso E. Rahmonas plūdosi geras septynias minutes.

„YouTube“ pasirodžiusiame incidento įraše, peržiūrėtame beveik 7 milijonus kartų, matoma, kad V. Putinas iš tiesų jaučiasi labai nejaukiai. Vieną akimirką Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas paprašo kolegos iš Tadžikistano liautis, bet E. Rahmonas atsisako: „Mes čia suvažiavome kalbėtis.“

Palietęs temą, kurią užkabino ir pats V. Putinas, E. Rahmonas pareiškė, kad abu – tiek jis, tiek V. Putinas – matė, kaip 1991 metais žlugo Sovietų Sąjunga.

„Buvau tuose susitikimuose, tame kambaryje, kai žlugo Sovietų Sąjunga. Tada, kaip ir dabar, ir turėsite man atleisti, kad taip sakau, nebuvo skiriama pakankamai laiko mažoms respublikoms, mažoms tautoms“, – sakė E Rahmonas.

V. Putinas Sovietų Sąjungos griūtį yra pavadinęs „didžiausia geopolitine XX amžiaus katastrofa“.

E. Rahmonas sakė, kad Tadžikistano ir kitų Vidurio Azijos valstybių, kurios sovietiniais laikais buvo naudingos tik dėl turimų žaliavų, ignoravimas – viena iš tos griūties priežasčių.

Kaip skelbia TASS, V. Putino atsakymas, neva sovietų laikais knygos buvo leidžiamos valstybinėmis kalbomis, veikė teatrai, buvo vystoma tiek kultūra, tiek ekonomika.

Tadžikistano prezidentas pareiškė, kad Vidurio Azijos šalys neprašo didelių investicijų, bei pridūrė, jog Rusija turėtų ten investuoti, ir netgi milijardinės investicijos „per labai trumpą laiką atsipirktų“. Jo teigimu, tai būtų logiškas sprendimas turint omenyje, kad daug Vidurio Azijos gyventojų vyksta į Rusiją dirbti.

„YouTube“ platformoje, komentarų skiltyje, atsirado tokių, kurie sveikino E. Rahmoną už drąsą pasakyti tiesą V. Putinui. Kiti Tadžikistano prezidentui negailėjo kritikos. Daug kas akcentavo, kad jeigu jis savo žmonėms būtų užtikrinęs orias gyvenimo ir darbo sąlygas, jo paties santykiai su šalies visuomene būtų kitokie, piliečiai neskubėtų ieškoti darbo svetur.

E. Rahmonas – vienas iš pagrindinių V. Putino sąjungininkų. Birželį būtent į Tadžikistaną pirmojo užsienio vizito nuo karo Ukrainoje pradžios vyko Rusijos prezidentas.

„Viską daro teisingai“

V. Putinas penktadienį tvirtino, kad Maskva beveik aštuonis mėnesius trunkančios invazijos Ukrainoje metu „viską daro teisingai“.

Taip jis teigė nepaisydamas gėdingų pralaimėjimų prieš Kyjivo pajėgas, gausiančias 725 mln. dolerių (apie 746 mln. eurų) naujos Jungtinių Valstijų karinės paramos.

V. Putino komentarai penktadienį pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai Kremliaus primestos okupacinės valdžios pareigūnai pietiniame Chersono regione ragino gyventojus išvykti, o Kyjivas pranešė, jog jo kariai artėja prie apskrities pagrindinio miesto.

Maskva taip pat užsiminė apie žalos, padarytos Krymo tiltui, mastą, teigė, jog taisymo darbams pabaigti gali prireikti mėnesių. Vienintelė jungtis tarp Rusijos ir jos aneksuoto Ukrainos pusiasalio apgadinta per praėjusį šeštadienį įvykusį sprogimą.

„Tai, kas vyksta šiandien, nėra malonu. Bet vis dėlto [jei Rusija nebūtų užpuolusi Ukrainos vasario mėnesį] mes būtume atsidūrę tokioje pačioje situacijoje, tik sąlygos mums būtų buvusios blogesnės. Taigi, viską darome teisingai“, – Kazachstano sostinėje vykusiame viršūnių susitikime žurnalistams sakė V. Putinas.

Vis dėlto jis pripažino, kad Rusijos partnerės iš buvusios Sovietų Sąjungos yra susirūpinusios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)