Eitynes už darbo užmokesčio didinimą ir kitus reikalavimus organizavo kairiojo sparno E. Macrono oponentai prieš prasidedant savaitei, kuri žada būti nemaloni jo centristinei vyriausybei.

Antradienį planuojami transporto streikai gali susilieti su streikais dėl esminių darbo užmokesčio padidinimų, kurie jau sutrikdė naftos perdirbimo gamyklų ir sandėlių veiklą. Tai lėmė degalų trūkumą visoje šalyje ir dar labiau sustiprino paniką tarp vairuotojų.

E. Macrono vyriausybė taip pat gina savo pozicijas parlamente, kuriame birželį vykusiuose rinkimuose jo centristų aljansas prarado absoliučią daugumą. Dėl to jam daug sunkiau įgyvendinti savo vidaus politikos darbotvarkę sustiprėjus oponentams, o parlamente ypač sunkiai einasi kitų metų biudžeto plano aptarimas.

Kraštutinių kairiųjų lyderis Jeanas-Lucas Melenchonas, sakydamas ugningą kalbą eitynėse Paryžiuje, apkaltino E. Macroną, kad jo vadovavimas stumia Prancūziją į „chaosą“.

Jis prognozavo, kad E. Macrono ministrai turės prastumti biudžetą per žemuosius parlamento rūmus, nesuteikdami įstatymų leidėjams galimybės balsuoti, o ši prieštaringai vertinama perspektyva išprovokavo garsų minios švilpimą.

Organizatoriai teigė, kad į eitynes susirinko daugiau nei 140 000 protestuotojų. Paryžiaus policija teigė, kad neturi tikslių duomenų, kiek buvo gausi vėliavomis mojuojanti minia, užpildžiusi aikštes ir gatves.

Buvo užfiksuoti keli vandalizmo protrūkiai: padegta šiukšliadėžių ir sudaužyta bankomatų. Riaušių policija prižiūrėjo tvarką.

J.-L. Melenchono pusėje protesravo prancūzų rašytoja Annie Ernaux, šiemet pelniusi Nobelio literatūros premiją. J.-L. Melenchonas, kurį E. Macronas dukart nugalėjo prezidento rinkimuose, paskelbė, kad protestas buvo „nepaprastai sėkmingas“.

Organizatoriai šį renginį pavadino „eitynėmis prieš dideles pragyvenimo išlaidas ir neveiklumą klimato srityje“.

Jie ne tik ragino investuoti į kovą su klimato krize, bet ir reikalavo imtis neatidėliotinų priemonių prieš aukštas kainas, įskaitant energijos, būtiniausių prekių ir nuomos kainų įšaldymą, ir labiau apmokestinti „viršpelnius“.

Įstatymų leidėjas Christophe'as Bexas iš kraštutinių kairiųjų partijos „La France Insoumise“ („Nenugalėtoji Prancūzija“, LFI) eitynes pavadino „jėgos demonstracija“, kuria siekiama parodyti, kad „kitoks pasaulis pagaliau įmanomas, jei visi būsime kartu ir vieningi“.

Kitas eisenos dalyvis, į pensiją išėjęs geležinkelių darbuotojas Ericas Doire'as, sakė: „Mes norime, kad visi gyventų padoriai, turėdami tokią perkamąją galią, kokią turėjo anksčiau.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją