J. Bidenas „neplanuoja susitikti su sosto įpėdiniu G-20 aukščiausiojo lygio susitikime“, televizijai CNN sakė J. Sullivanas, JAV ir Saudo Arabijos santykiuose tvyrant įtampai dėl Rijado siekio sumažinti naftos gavybą.

Planuojami mažinimai supykdė Vašingtoną, o J. Bidenas antradienį perspėjo dėl neįvardytų „pasekmių“.

Praėjusią savaitę paskelbtas OPEC+, kurią sudaro Rijado vadovaujama naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) ir 10 jų sąjungininkių, vadovaujamų Maskvos, žingsnis nuo lapkričio sumažins pasaulinę gavybą iki dviejų milijonų barelių per dieną.

Tai gali dar labiau padidinti energijos kainas energetikos krizės, kilusios dėl karo Ukrainoje, akivaizdoje, bei nuo infliacijos pavargusiems JAV rinkėjams besiruošiant kadencijos vidurio rinkimams.

Tačiau sprendimas plačiai įvertintas kaip diplomatinis antausis, nes J. Bidenas dar liepos mėnesį lankėsi Saudo Arabijoje ir susitiko su sosto įpėdiniu, nepaisydamas to, kad po žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo pažadėjo izoliuoti karalystę tarptautinėje arenoje.

JAV prezidento administracija pareiškė esanti atvira įniršusių kolegų demokratų atsakomiesiems veiksmams Kongrese.

Tačiau J. Sullivanas sekmadienį sakė, jog prezidentas „nesiims pernelyg skubių veiksmų“.

„Jis elgsis metodiškai, strategiškai ir skirs laiko konsultacijoms su abiem partijomis, taip pat stengsis užmegzti dialogą su Kongreso nariais, kad galėtų su jais susitikti asmeniškai ir apsvarstyti galimybes“, – sakė jis CNN.

Baltieji rūmai apkaltino OPEC+ „prisiderinus prie Rusijos“, teigdami, kad gavybos sumažinimas padidins Maskvos pajamas ir pakenks sankcijoms, šaliai įvestoms dėl invazijos į Ukrainą.

Saudo Arabijos pareigūnai teigė, jog toks sprendimas priimtas vien dėl ekonominių paskatų ir neturi nieko bendro su politika.

JAV ir Saudo Arabijos nesantaika neaplenkė ir Didžiojo dvidešimtuko (G-20) finansų ministrų bei centrinių bankų atstovų derybų Vašingtone, kurios ketvirtadienį baigėsi be bendro komunikato. Grupė jau buvo susiskaldžiusi dėl karo Ukrainoje.

G-20 valstybių ir vyriausybių vadovai kitą mėnesį turi susitikti Balyje, Indonezijoje, viršūnių susitikime, kurio metu J. Bidenui gali tekti akis į akį susidurti su dviem savo varžovais: Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu bei Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją