„Pirmieji Rusijos konvojai iš regioninės pajėgų grupės atvyko į Baltarusiją“, – pranešė ministerija.

Ji pabrėžė, kad jų misija yra „išskirtinai tik sustiprinti sienos apsaugą ir gynybą“.

Ministerijos paskelbtose nuotraukose matyti kariai, sutinkami tautiniais kostiumais vilkinčių moterų, siūlančių jiems duoną bei druską.

Praėjusį pirmadienį Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka pareiškė, jog Ukraina rengia ataką prieš jo valstybę ir paskelbė apie bendras pajėgas su Maskva.

Jis apkaltino Lenkiją, Lietuvą ir Ukrainą treniruojant baltarusių radikalus „vykdyti sabotažą, teroristines atakas ir organizuoti šalyje karinį sukilimą“.

Karių dislokavimas paskatino nerimą, jog Baltarusijos kariai gali prisijungti prie Rusijos pajėgų, vykdančių puolimą Ukrainoje.

Penktadienį A. Lukašenka rusų žurnalistams sakė, kad Baltarusijos kariuomenė ir „jos 70 tūkst. žmonių“ sudarys šių bendrų pajėgų „pagrindą“.

Baltarusijos autoritarinis lyderis nenurodė, kiek Rusijos karių turėtų prisijungti prie bendrų pajėgų, bet pažymėjo, kad „mums dabar nereikia reikalauti 10–15 tūkst. žmonių iš Rusijos. Kaip žinote, jie ten turi kitų problemų.“

Minskas antradienį pareiškė, jog kontingentas yra „tik gynybinis“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Didžiojo septyneto (G-7) susitikime antradienį apkaltino Rusiją „mėginant tiesiogiai įtraukti Baltarusiją į karą“.

Jis ragino organizuoti tarptautinę stebėtojų misiją Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje.

Penktadienio vakare paskelbtame interviu televizijai NBC A. Lukašenka sakė, kad jo šalis remia Rusiją, bet „mes nieko nenužudėme ir neketiname nieko žudyti“.

„Niekas, šiuo atveju – Rusija, mūsų neprašė prisijungti prie šios operacijos, ir mes neketiname prisijungti“, – aiškino Baltarusijos autoritarinis lyderis.

A. Lukašenka taip pat pareiškė, kad jo šalis „gydo rusus ir ukrainiečius, maitina rusus ir ukrainiečius“ bei priima ukrainiečių pabėgėlius.

A. Lukašenka yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ir jis leido Maskvos pajėgoms pasinaudoti Baltarusijos teritorija vasarį pradedant karinę operaciją prieš Kyjivą.

Tačiau Baltarusijos pajėgos puolime iki šiol nedalyvavo.

Baltarusija yra politiškai ir finansiškai priklausoma nuo Rusijos, savo pagrindinės sąjungininkės.