Klausimyną sudaro septyni klausimai. Jis bus išsiuntinėtas 8 mln. namų ūkių. Žmonių, be kita ko, teiraujamasi: „Ar pritariate sankcijomis, dėl kurių kyla maisto produktų kainos“, o dėl to didėja „bado rizika besivystančiose šalyse ir migracijos spaudimas“ prie Europos sienų?

Gyventojai taip pat paprašyti pareikšti savo nuomonę dėl priemonių prieš Rusijos energetikos sektorių, kurias įvedė „aukšti politikai Briuselyje“.

„Nacionalinės konsultacijos“ teisinių padarinių neturi. Nuo 2015 metų dešinioji Viktoro Orbano vyriausybė dažnai naudojo tokius klausimynus, kad legitimuotų savo poziciją ir sukritikuotų ES politiką.

Vengrija yra labai priklausoma nuo rusiškos naftos ir dujų. Vyriausybė Budapešte nuo Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios nori išlaikyti gerus santykius su Kremliumi. V. Orbanas yra vienas iš nedaugelio Rusijos prezidento Vladimiro Putino rėmėjų tarp aukštų ES politikų.

Jis jau ne kartą kritikavo sankcijas Rusijai. Tačiau: ES valstybių taryboje, kuri šiuos sprendimus turi priimti vienbalsiai, Vengrija visad balsavo už atitinkamu sankcijų paketus. Gruodį įsigaliosiant naftos embargui Rusijai, Vengrija išsiderėjo išimtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)