Konrado Szymanskio pasitraukimas vertinamas kaip Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio komandos susilpnėjimas, augant įtampai dėl energetinės krizės ir ieškant būdų, kaip kovoti su kylančia infliacija ir augančiomis pragyvenimo išlaidomis.

Lenkijos dešiniojo sparno populistinė vyriausybė jau kurį laiką ginčijasi su Briuseliu dėl teisinės valstybės klausimo ir demokratijos principų laikymosi, todėl buvo įšaldytos ES lėšos, skirtos atsigauti Lenkijai po COVID-19 pandemijos.

„Nėra gerai, kai išeina santykinai proeuropietiškas ministras, o jį pakeis, tikriausiai, kažkas labiau nusiteikęs prieš Europą“, – teigė opozicijos atstovas parlamente kairuolis Lukaszas Kohutas.

Nuo 2019 metų Lenkijos Europos reikalų ministro postą užėmęs K. Szymanskis žurnalistams sakė, kad „vyriausybės keičiasi, bet ji (Lenkija) yra vienintelė šalis“, bei pridūrė, kad atsižvelgiant į politinius pokyčius Lenkijos padėtis ir interesai Europoje turėtų likti nepakitę.

K. Szymanskis teigia, kad bandymai išspręsti pagrindinį Varšuvos ginčą su ES „susiduria su įvairiausiomis kliūtimis Lenkijoje ir Briuselyje, ir manau, kad naujas atsivėrimas, taip pat ir naujo žmogaus pavidalu, gali padėti“.

„Esu įsitikinęs, kad mano įpėdinis turės tokią pat patirtį, profesionalumą ir atsidavimą šiam reikalui ir vykdys politiką, kuri atitiks Lenkijos interesus ES“, – sakė K. Szymanskis.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda oficialiai priėmė K. Szymanskio ir ilgamečio ministro pirmininko M. Morawieckio kanceliarijos vadovo Michalo Dworczyko atsistatydinimą.

A. Duda naujuoju kanceliarijos vadovu paskyrė buvusį Lenkijos parlamento žemųjų rūmų pirmininką Mareką Kuchcinskį iš pagrindinės valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

M. Kuchinskis iš Lenkijos seimo pirmininko pareigų atsistatydino 2019 metais po to, kai opozicija apkaltino politiką, kad jis vyriausybės lėktuvais naudojosi asmeninėms kelionėms.

Vėliau trečiadienį M. Morawieckis pareiškė, kad naujuoju Lenkijos Europos reikalų ministru taps Szymonas Szynkowskis vel Sekas.

Praėjusi mėnesį M. Dworzykas sakė, kad iš kaceliarijos vadovo pareigų traukiasi dėl asmeninių priežasčių.

Kelis mėnesius neatpažinti kibernetiniai įsilaužėliai publikavo elektroninius laiškus iš M. Dworzyko asmeninės paskyros, kuriuose buvo nagrinėjami vyriausybės ginčai ir sprendimai. Vyriausybė tvirtino, kad šie elektroniniai laiškai – netikri, bet kai kurie minimi įvykiai ir asmenys leidžia daryti prielaidą, kad laiškai autentiški.

M. Dworzykas ir kiti PiS nariai teigė manantys, kad tai buvo Rusijos dezinformacinės kampanijos dalis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)