Sąjungininkai suteikė paramą Ukrainai, išnaudodami NATO atsargas, pareiškė aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas, atvykęs į Briuselį, kur dalyvauja pirmąją iš dviejų susitikimo dienų. „Tai buvo teisingas žingsnis, tačiau, žinoma, turime spręsti, kaip tas atsargas papildyti“, – sakė jis.

30 narių turintis aljansas susirinko į NATO būstinę po to, kai Rusija pirmadienį daugelyje Ukrainos miestų surengė daugybę raketų smūgių iš sausumos, jūros ir oro, per juos žuvo daugiau kaip 10 žmonių ir buvo padaryta žala energetikos infrastruktūrai.

Rusijos pajėgos atakavo „taikinius, neturinčius jokios karinės paskirties“, – sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas susitikime, skirtame koordinuoti ginklų tiekimą Ukrainai.

Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren pranešė, kad, reaguojant į Rusijos ataką, Ukrainai bus pristatyta daugiau priešlėktuvinių raketų. „Vienintelis rezultatas, kurio Putinas pasiekia, yra tas, kad mes pristatysime jų dar daugiau“, – sakė K. Ollongren.

Kanados gynybos ministrė Anita Anand taip pat pažadėjo papildomą 50 mln. dolerių vertės karinę pagalbą, įskaitant žiemos ekipuotę – batus, pirštines, taip pat kameras dronams.

30 Aljanso gynybos ministrų su Ukrainos gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu aptarė neatidėliotinus Ukrainos poreikius, o daugiau oro gynybos yra „svarbiausias prioritetas“, sakė J. Stoltenbergas.

„Turime padidinti mastą, kad galėtume padėti Ukrainai apginti dar daugiau miestų ir teritorijų nuo siaubingų Rusijos atakų prieš jos civilius gyventojus“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis taip pat pasveikino Vokietijos Ukrainai pristatytą oro gynybos sistemą „Iris-T SLM“, skirtą atremti būsimas raketų atakas.

JAV taip pat surengė Ukrainos gynybos kontaktinės grupės konsultacijas ginklų tiekimui koordinuoti. JAV gynybos departamento duomenimis, jose dalyvavo beveik 50 šalių.

Aljanso gynybos ministrai ne tik sprendė NATO atsargų klausimą, bet ir aptarė neseniai įvykdytą spėjamą dujotiekių Baltijos jūroje sabotažą.

V. Putinui vėl ėmus grasinti branduoliniais ginklais, ketvirtadienį NATO surengs posėdį dėl aljanso branduolinio atgrasymo planų, artėjant numatomoms pratyboms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją