„Turkai siūlo savo tarpininkavimą. Jei įvyks kokios nors derybos, tai greičiausiai jos vyks jų teritorijoje – Stambule arba Ankaroje“, – žurnalistams Maskvoje sakė Kremliaus patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas.

Jis pridūrė, kad „R. T. Erdoganas tikriausiai ką nors oficialiai pasiūlys“ per ketvirtadienį Kazachstano sostinėje Astanoje vyksiantį susitikimą su V. Putinu.

NATO narė Turkija, kuri viso karo Ukrainoje metu išliko neutrali, palaiko gerus santykius su abiem kaimynėmis prie Juodosios jūros – Rusija ir Ukraina – ir neprisijungė prie Vakarų sankcijų Maskvai.

„Turkija iš principo neprisijungia prie neteisėtų Vakarų sankcijų. Ir tokia Turkijos pozicija suteikia papildomą impulsą plėsti prekybinį ir ekonominį bendradarbiavimą“, – sakė V. Ušakovas.

Turkija du kartus rengė Maskvos ir Kyjivo derybas, įskaitant kovo mėnesį įvykusį asmeninį Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos susitikimą – pirmąsias aukšto lygio derybas po to, kai Maskva pasiuntė karius į Ukrainą.

Tačiau nuo to laiko taikos derybos įstrigo, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad nesileis į jokias derybas su V. Putinu po to, kai Kremlius pareiškė aneksavęs keturias Ukrainos teritorijas.

Paklaustas apie V. Zelenskio pažadą, J. Ušakovas žurnalistams sakė: „Norėčiau jam pasakyti: niekada nesakyk niekada“.

Turkija ir Jungtinės Tautos tarpininkavo sudarant svarbų susitarimą su Maskva ir Kyjivu, padėjusį įveikti Rusijos blokadą ir leidusį per tris Ukrainos uostus išgabenti labai reikalingas grūdų atsargas.

Tačiau Rusija kritikavo šį susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos pačios eksportas, ir be jokių įrodymų teigė, kad dauguma pristatytų grūdų keliauja į Europą, o ne į skurdžias šalis, kuriose grūdų reikia labiausiai.

Turkija taip pat suvaidino svarbų vaidmenį viename didžiausių Rusijos ir Ukrainos apsikeitimų belaisviais nuo pat karo pradžios, per kurį buvo paleista daugiau kaip 200 kalinių.

R. T. Erdoganas suinteresuotas skatinti prekybą su Maskva, nes stengiasi stabilizuoti prastėjančią Turkijos ekonomiką artėjant rinkimams kitų metų birželio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)