Po to, kai rusai smarkiai apšaudė Ukrainos miestus, Jungtinės Valstijos pažadėjo Kyjivui parūpinti daugiau zenitinių raketų kompleksų, o Vokietija užtikrino, kad per artimiausias kelias dienas taip pat pasiųs analogiškų gynybos priemonių. NATO generalinio sekretoriaus teigimu, parama Ukrainos kovai su Rusija tęsis „tiek, kiek tik reikės“.

Visgi „The New York Times“ žurnalistai pažymi, kad Kyjivui reikia ir rusiškos ginkluotės, nes būtent su tokia Ukrainos kariai moka geriausiai elgtis.

„Norėdamos rasti būtent tokios ginkluotės, Jungtinės Valstijos ir kiti sąjungininkai visame pasaulyje pradėjo ieškoti tiekėjų. Šis procesas išryškino tiek potencialių, tiek povandeninių trukdžių tam, kad rusiško standarto ir sovietų gamyklos ginklai atitektų Ukrainai“, – teigiama straipsnyje.

Jau žinoma, kad Suomija siunčia Ukrainai sovietinių ginklų, o Pietų Korėja rūpinasi neperšaunamomis liemenėmis, šalmais, medikamentais ir kitomis apsaugos priemonėmis.

Kitos šalys, tokios kaip Kambodža, Demokratinė Kongo Respublika, Ruanda, Meksika, Kolumbija ir Peru, nors ir išreiškusios palaikymą Ukrainai, iki pat dabar delsia Kyjivui padėti su mirtinais ginklais.

„Ginklų medžiotojų“ dėmesį patraukė Kipras, kuriam daug metų JAV dėl ginklų tiekimo taikė embargą, tad karinės technikos jis kreipdavosi į Sovietų Sąjungą, o paskui į Rusiją. Šiandien Kipro karinį arsenalą sudaro mažiausiai dešimt raketinių kompleksų „Tor“ ir „Buk“, kurie geba numušti lėktuvus, bepiločius ir sparnuotąsias raketas.

Komentare NYT oficialus Kipro valdžios atstovas Mariosas Pelekanosas pareiškė, kad Kipras „būtų kaip ir pasirengęs svarstyti“ savo ginkluotės ir šaudmenų perdavimą Ukrainai, jeigu jie būtų „pakeisti kita karine technika – tokios pat galios ir galimybių“. Jis rėmėsi daugybe susitikimų su oficialiais Amerikos asmenimis, vykusiais pastaraisiais mėnesiais, kurių metu „taip pat buvo aptarta tokia galimybė“.

Tik jeigu Kipras persiginkluos, tai gali sukelti Turkijos nepasitenkinimą ir paskatinti ginklavimosi varžybas neišspręstame šių šalių konflikte. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas jau pažadėjo stiprinti pajėgas Kipro šiaurėje papildoma ginkluote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)