Prezidentas pasirodė retame interviu per televiziją, jo administracijai aiškinantis, kokiu būdu V. Putinas galėtų deeskaluoti invaziją į Ukrainą, kol dar nepanaudojo masinio naikinimo ginklų.

„Manau, kad jis yra racionalus veikėjas, kuris labai klaidingai apskaičiavo“, – sakė J. Bidenas televizijai CNN, Maskvai civilių taikinių apšaudymu Ukrainoje paaštrinus daugiau kaip septynis mėnesius trunkantį konfliktą.

Praėjusią savaitę J. Bidenas perspėjo, kad pasauliui gresia „Armagedonas“, neįprastai tiesiai kalbėdamas apie pavojus dėl menkai užmaskuotų V. Putino grasinimų panaudoti branduolinius ginklus, Rusijai siekiant užimti dalį Ukrainos.

Apie V. Putino psichikos būseną daug diskutuojama po to, kai Rusijos prezidentas pastaruoju metu patyrė nemažai karinių nesėkmių per vasario mėnesį pradėtą invaziją.

J. Bidenas CNN sakė manantis, kad V. Putinas yra racionalus, bet nuvertino Ukrainos pasipriešinimo nuožmumą.

„Manau, jog jis galvojo, kad bus sutiktas išskėstomis rankomis, kad čia, Kyjive, yra motinos Rusijos namai, kad čia jis bus sutiktas, ir manau, kad jis visiškai klaidingai apskaičiavo“, – sakė J. Bidenas.

Prezidentas netgi paliko galimybę surengti derybas su Rusijos vadovu lapkričio mėnesį numatyto Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių susitikimo Balyje kuluaruose, nors aiškiai pasakė, kad kalbėtis apie Ukrainą neplanuoja.

„Žiūrėkite, aš neketinu su juo susitikti“, – sakė J. Bidenas CNN ir pridūrė, kad vis dėlto susitiks su V. Putinu, jei Rusijos vadovas norės derėtis dėl sulaikytos JAV krepšinio žvaigždės Brittney Griner išlaisvinimo.

„Jei jis ateitų pas mane G-20 susitikime ir pasakytų, kad nori pasikalbėti apie Griner paleidimą, susitikčiau su juo. Tai priklausytų nuo to“, – sakė jis.

„Tolesnis eskalavimas“

Pastarosiomis savaitėmis Kyjivo pajėgos spaudė Rusijos karius palei fronto liniją pietuose ir rytuose.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad per rugpjūčio pabaigoje prasidėjusį kontrpuolimą jo paėgos atkovojo beveik 2,5 tūkst. kv. km teritorijos.

Tačiau Ukrainos gynybos ministerija pirmadienį pranešė, kad Rusija atsakė didžiuliu bombardavimu ir pirmą kartą per kelis mėnesius smogė Ukrainos sostinei Kyjivui, taip pat kitiems šalies miestams.

J. Bidenas kalbėjosi su CNN praėjus kelioms valandoms po virtualaus Didžiojo septyneto (G-7) valstybių susitikimo, kuriame V. Zelenskis sakė, kad dėl Rusijos sparnuotųjų raketų ir dronų atakų reikia dėti daugiau pastangų siekiant „sukurti oro skydą Ukrainai“.

V. Zelenskis sakė, kad „milijonai žmonių būtų dėkingi“ už pagalbą atremiant atakas iš dangaus, ir perspėjo, kad Rusija „vis dar turi erdvės tolesniam eskalavimui“.

Vašingtonas po pirmadienio kruvinų smūgių Ukrainoje pažadėjo padidinti oro gynybos priemonių tiekimą Ukrainai, o Vokietija pažadėjo „artimiausiomis dienomis“ pristatyti pirmąjį priešraketinį skydą „Iris-T“, galintį, kaip pranešama, apsaugoti kokį nors vieną miestą.

Jokio neutralumo

Tuo metu JAV ėmėsi aktyvių veiksmų, siekdamos sutelkti kuo daugiau šalių, kad Jungtinės Tautos priimtų rezoliuciją, smerkiančią Maskvos įvykdytą Ukrainos regionų aneksiją.

„Manome, kad neutralumo laikas jau seniai praėjo. Tokioje situacijoje neutralumo nėra“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

JT šalys svarsto Generalinei Asamblėjai Ukrainos pateiktą rezoliuciją ir Vakarai tikisi, kad ji parodys V. Putino Rusijos izoliaciją tarptautinėje arenoje. Dėl rezoliucijos tikriausiai bus balsuojama trečiadienį arba ketvirtadienį.

J. Bidenas dažnai atsakinėja į žiniasklaidos klausimus, tačiau spaudos konferencijų ar individualių interviu televizijoms jis yra surengęs nedaug.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją