„Vice“ cituoja „Eurasia Group“ atstovą Ianą Bremmerį.

„Eurazijos grupės“ prenumeratoriams išsiųstame naujienlaiškyje Janas Bremmeris rašė, kad „Tesla“ vadovas E. Muskas jam pasakė, jog V. Putinas „pasirengęs derėtis“, bet tik tuo atveju, jei Krymas išliks rusiškas, jei Ukraina priims nuolatinio neutralumo formą ir Ukraina pripažins Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporožės sričių aneksiją“, – nurodo leidinys.

Be to, E. Muskas teigė, kad V. Putinas yra pasirengęs siekti savo tikslų „nesvarbu, kas nutiktų“, įskaitant net branduolinio smūgio galimybę, jei Ukrainos pajėgos įžengtų į Rusijos laikinai okupuotą Krymą. Todėl „Tesla“ įkūrėjas esą nusprendė „padaryti viską, kad išvengtų tokio rezultato“.

Pasak leidinio, Bremmeris taip pat teigė, kad Muskas atmetė Ukrainos prašymą aktyvuoti „Starlink“ Kryme.


Elonas Muskas paneigė, kad kalbėjosi su Putinu

„Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas paneigė žiniasklaidos pranešimus, kad prieš išsiųsdamas pranešimus apie „taikos planą Ukrainai“ jis neva kalbėjosi su V. Putinu.

Inžinierius apie tai rašė savo „Twitter“ puslapyje.

„Tesla“ įkūrėjo atsakymas buvo trumpas:

„Ne, su Putinu kalbėjausi tik vieną kartą, ir tai buvo maždaug prieš 18 mėnesių, tema buvo kosmosas.“

Praėjusią savaitę verslininkas socialiniuose tinkluose apsižodžiavo su Ukrainos pareigūnais, įskaitant prezidentą Volodymyrą Zelenskį – neigiamą ukrainiečių reakciją išprovokavo kontroversiškas E. Musko patarimas.

Jis pasiūlė sudaryti taikos susitarimą, pagal kurį Maskvos okupuotose Ukrainos teritorijose būtų surengti Jungtinių Tautų prižiūrimi referendumai, aneksuotame Kryme būtų pripažintas Rusijos suverenitetas bei įtvirtintas Kyjivo neutralus statusas.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnykas nevyniojo žodžių į vatą: „Atsiknisk – mano labai diplomatiškas atsakymas jums.“

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys teigė, kad bendrovių „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas, siūlydamas idėjas, kaip nutraukti Rusijos invaziją į Ukrainą, yra „absoliučiai klaidingas“.

Anot K. Budrio, E. Muskas daugeliui žmonių asocijuojasi su aukštesniais vertybiniais standartais. Tačiau pasisakymai, remiantys Rusijos poziciją, nėra suderinami su E. Muskui visuomenės keliamais lūkesčiais.

„Jis (E. Muskas – ELTA) absoliučiai klaidingas tiek savo teiginiais, kalbant apie rusiškas propagandos klišes, apie Chruščiovo sprendimus dėl Krymo, tiek pačiu būdu, kaip tai buvo pateikta“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė prezidento patarėjas.

„Tai buvo smarkiai šūvis pro šalį, nelabai iki galo suprantant konteksto ir kokia yra problema. Atrodytų, toks iš popieriaus pasiūlytas sprendimas – paimsiu, čia perbraižysiu, padalinsiu – kai eina kalba apie pamatinius vertybinius dalykus“, – pridūrė jis.

Į E. Musko įrašus sureagavo eilė pasaulio lyderių – tarp jų ir prezidentas G. Nausėda.

„Gerbiamas E. Muskai, kai kažkas bando pavogti tavo Teslos ratus, tai nepadaro jo teisėtu automobilio ar ratų savininku. Net jeigu tie ratai tikina balsavę už vagystę“, – „Twitter“ rašė šalies vadovas.

K. Budrys teigia, kad „Tesla“ įkūrėjo reakcija į kritiką jį ir nustebino, ir nuliūdino,

„Jis pasijuto auka, nepelnytai (sulaukęs – ELTA) didelės bangos pasipiktinimo ir galbūt kokie tai troliai ir botai jį užpuolė. Ne – būtent tai sužadino labai stiprią emociją ir turbūt ir tų sekėjų tarpe, kurie su jo asmeniu sietų tokius aukštesnius vertybinius dalykus“, – sakė prezidento patarėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)