„Griežčiausiai smerkiame šias atakas ir primename, kad beatodairiškos atakos prieš nekaltus civilius gyventojus yra karo nusikaltimas“, – sakoma Didžiojo septyneto šalių (G7) pareiškime po vaizdo konferencijos. – Reikalausime prezidento Putino ir kitų su tuo susijusių asmenų atsakomybės“.

Akivaizdžios karo eskalacijos savaitę susitikę G7 lyderiai pareiškė, kad Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos paskelbtas planas dislokuoti bendras pajėgas su Rusija yra naujas „bendrininkavimo“ su Maskva atvejis, ir perspėjo Minską „nustoti sudaryti sąlygas“ V. Putino invazijai.

Jie paragino „Lukašenkos režimą visapusiškai laikytis savo įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę“.

Turtingų demokratinių valstybių grupė teigia „patikinusi“ V. Zelenskį, kad ji yra „neabejinga ir tvirtai pasiryžusi teikti Ukrainai paramą, kurios reikia jos suverenumui ir teritoriniam vientisumui išsaugoti“.

Jos pažadėjo tęsti „finansinę, humanitarinę, karinę, diplomatinę ir teisinę paramą“ ir pažadėjo „tvirtai remti Ukrainą tiek, kiek reikės“. „Esame pasiryžę remti Ukrainą, kad ji galėtų patenkinti savo pasirengimo žiemai poreikius“, – sakoma G7 grupės pareiškime.

G7 lyderiai tvirtai parėmė V. Zelenskį, kad šis nustatytų Ukrainos sąlygas būsimoms taikos deryboms su Rusija. „Nė viena šalis nenori taikos labiau nei Ukraina, kurios žmonės dėl Rusijos agresijos patyrė artimųjų bei namų netektis ir nesuskaičiuojamus žiaurumus“, – sakė jie.

Išreikšdami „solidarumą“ su Ukraina, lyderiai teigė sveikinantys V. Zelenskio „pasirengimą teisingai taikai“. Tai apima JT Chartijoje numatytą teritorinio vientisumo ir suvereniteto apsaugą ir Ukrainos „gebėjimo gintis ateityje“ užtikrinimą.

Be to, bet koks susitarimas turėtų užtikrinti „Ukrainos atsigavimą ir atstatymą, įskaitant galimybių tai padaryti iš Rusijos lėšų nagrinėjimą“, ir siekti „atsakomybės už Rusijos karo metu padarytus nusikaltimus“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją