„Paskelbimas apie bendrą karinį kontingentą su Rusija yra naujausias Baltarusijos režimo bendrininkavimo su Rusija pavyzdys“, – rašoma G-7 lyderių pareiškime, kuriame „A. Lukašenkos režimas“ raginamas „visapusiškai laikytis savo įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę“.

Anksčiau šią savaitę A. Lukašenka, artimas Rusijos lyderio Vladimiro Putino sąjungininkas, paskelbė, kad abi šalys drauge dislokavo pajėgų, bet nenurodė, kur tai buvo padaryta.

Pasak jo, šių pajėgų formavimas sutapo su Krymo tiltą apgadinusiu sprogimu, dėl kurio Maskva apkaltino Ukrainą.

Bendrų pajėgų dislokavimas pakurstė nuogąstavimus, kad baltarusių kariai gali prisidėti prie Rusijos pajėgų Rytų Ukrainoje.

Tačiau baltarusių saugumo tarybos vadovas Aliaksandras Valfovičius antradienį sakė, kad toks susirūpinimas nepateisinamas ir kad Vakarų šalys neva svarsto galimybę šiuo pretekstu užpulti Baltarusiją.

Baltarusių gynybos ministras Viktaras Chreninas savo ruožtu pareiškė: „Dar kartą pabrėžiame, kad Regioninės pajėgų grupės užduotys yra tik gynybinės, o visa šiuo metu vykdoma veikla siekiama duoti pakankamą atsaką veiksmams netoli mūsų sienų.“

Baltarusija yra finansiškai ir politiškai priklausoma nuo Rusijos. Keli mėnesiai prieš Rusijos invaziją į Ukrainą A. Lukašenka esą pratyboms įsileido į šalį rusų pajėgas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)