Turtingiausias pasaulio žmogus sukėlė taivaniečių pyktį dėl savo „Financial Times“ duoto interviu, kuriame buvo paliesta sudėtingų Taivano santykių su kaimyne milžine tema.

Taivanas susiduria su nuolatine invazijos grėsme. Kinija laiko šią demokratiją savo teritorijos dalimi ir neslepia pretenzijų vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Penktadienį paskelbtame interviu E. Muskas iškėlė susitarimo, pagal kurį savivaldi sala taptų Kinijos „specialiąja administracine zona“, idėją.

Šį modelį Pekinas naudoja Makao ir Honkongo valdymui.

Rytų Azijos milžinės lyderiai jau nuo seno siūlo tokį patį modelį ir Taivanui, tačiau didžiajai daugumai jo gyventojų tai neatrodo kaip patrauklus scenarijus.

Taivano premjero Su Tseng-chango nuomone, tokia E. Musko pozicija atsiremia į jo asmeninius interesus.

„Muskas yra verslininkas“, – per parlamento sesiją sakė Su Tseng-changas. – Jis turi didelę automobilių gamyklą Šanchajuje ir nori reklamuoti savo elektromobilius... verslininkai gali pasakyti viena šiandien ir visai ką kita rytoj.“

„Muskas kalba savo naudai, bet jis tikrai mažai žino apie Taivaną ir nesupranta mūsų santykių su Kinija dinamikos“, – pridūrė jis.

Apklausos nuolat rodo, kad didžioji dauguma Taivano žmonių neturi poreikio būti valdomi Kinijos, o toks nenoras dar labiau sustiprėjo po komunistinės šalies pradėto vykdyti plataus masto politinio susidorojimo Honkonge.

E. Muskas yra žinomas dėl savo pomėgio nepraleisti progos pasisakyti – dažnais atvejais prieštaringai – svarbiomis socialinėmis ar geopolitinėmis temomis, ypač savo „Twitter“ paskyroje.

Jo komentarai apie Taivaną sulaukė kelių Kinijos pareigūnų pagyrų, tarp jų ir Pekino ambasadoriaus Vašingtone Qin Gango.

Praėjusią savaitę verslininkas socialiniuose tinkluose apsižodžiavo su Ukrainos pareigūnais, įskaitant prezidentą Volodymyrą Zelenskį – neigiamą ukrainiečių reakciją išprovokavo kontroversiškas E. Musko patarimas.

Jis pasiūlė sudaryti taikos susitarimą, pagal kurį Maskvos okupuotose Ukrainos teritorijose būtų surengti Jungtinių Tautų prižiūrimi referendumai, aneksuotame Kryme būtų pripažintas Rusijos suverenitetas bei įtvirtintas Kyjivo neutralus statusas.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnykas nevyniojo žodžių į vatą: „Atsiknisk – mano labai diplomatiškas atsakymas jums.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją