Turtingiausias pasaulio žmogus sukėlė Taivano pyktį dėl interviu, kurį jis davė laikraščiui „Financial Times“ ir kuriame palietė įtemptus Taivano santykius su didžiąja kaimyne.

Taivanas gyvena nuolat patirdamas Pekino invazijos grėsmę, nes šis teigia, kad demokratinė sala yra Kinijos dalis ir vieną dieną bus užimta.

Penktadienį paskelbtame interviu E. Muskas sakė manantis, kad Taivanas turėtų sudaryti „pakankamai priimtiną“ susitarimą su Pekinu ir tapti Kinijos „specialiąja administracine zona“.

Tokiu modeliu Pekinas naudojasi valdydamas Makao ir Honkongą. Kinijos vadovai jau seniai siūlo tokį patį modelį Taivanui, nors daugumai taivaniečių jis visada buvo nepriimtinas.

Premjeras Su Tseng-changas – Taivano aukščiausio rango politikas po prezidento – tapo kol kas aukščiausio rango pareigūnu, reagavusiu į E. Musko komentarus – ir juos atmetusiu.

„Muskas yra verslininkas, – parlamento posėdyje sakė Su. – Jis turi didelę automobilių gamyklą Šanchajuje ir nori reklamuoti savo elektromobilius... verslininkas šiandien gali sakyti viena, o rytoj – kita“.

„Muskas kalba tik už save, bet jis tikrai nedaug žino apie Taivaną ir nesupranta valstybių abipus sąsiaurio tarpusavio santykių“, – pridūrė Su.

E. Muskas garsėja kaip atvirai savo nuomonę reiškiantis verslo atstovas, ypač „Twitter“ tinkle, kur dažnai pasisako apie socialines ir geopolitines problemas.

Jo komentarus apie Taivaną gyrė ne vienas Kinijos pareigūnas, įskaitant Pekino ambasadorių Vašingtone Qin Gangą.

Praėjusią savaitę E. Muskas įsivėlė į ginčą socialinėje žiniasklaidoje su Ukrainos pareigūnais, įskaitant prezidentą Volodymyrą Zelenskį, dėl savo idėjų, kaip nutraukti Rusijos invaziją.

E. Muskas pasiūlė taikos susitarimą, pagal kurį Maskvos okupuotuose Ukrainos regionuose, prižiūrint JT, būtų iš naujo surengti aneksijos referendumai, pripažintas Rusijos suverenitetas Krymo pusiasalyje ir Ukrainai suteiktas neutralus statusas.

Kyjivo ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnikas į tai atsakė: „Aš jums labai diplomatiškai atsakau – eikit po velnių“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją