Už vidaus reikalus atsakinga Europos Komisijos narė Ylva Johansson taip pat pareiškė, kad prieglobstį ES šalyse radę ukrainiečiai net nusprendę išvykti galės išlaikyti pabėgėlio statusą, jei atitinkamai ES valstybei praneš apie savo grįžimą į gimtinę.

Dėl tokių priemonių buvo nuspręsta dar iki pirmadienio, kuomet Rusija surengė masinį apšaudymą, smogusi daugybei civilių objektų Kyjive ir kituose Ukrainos miestuose ir privertusi ukrainiečius ieškoti prieglobsčio.

Y. Johansson žurnalistams sakė, kad 4,2 milijono ukrainiečių šiuo metu turi laikinosios apsaugos statusą pagal ES sistemą, kuri jiems suteikia teisę gyventi ir dirbti bet kurioje ES šalyje ir sulaukti būsto bei mokymosi pagalbos.

Programa, kurią ES pirmą kartą aktyvavo kovo 4 dieną – po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą – iš pradžių buvo numatyta metams, t. y., iki kitų metų kovo, bet buvo numatyta ir galimybė ją atnaujinti.

Tačiau dabar Y. Johansson paskelbė, kad programa „bus įgyvendinama bent iki 2024 metų kovo“.

Ji taip pat paaiškino, kad programoje numatyta taisyklė, pagal kurią laikinosios apsaugos statusas nustoja galioti, kai šia programa pasinaudojęs asmuo grįžta į savo šalį, buvo pakeista.

„Nuspręsta, kad nebėra būtina išsiregistruoti grįžtant atgal – galima pasilikti laikinąją apsaugą, gautą valstybėje narėje, – sakė ji. – Vienintelis dalykas, kurį turite padaryti, tai pranešti savo priimančiosios šalies nacionalinėms arba vietos valdžios institucijoms, kad grįžtate į Ukrainą.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją