V. Putinas dar kartą apkaltino Ukrainą dėl Kerčės tilto sprogidimo Kryme, pavadindamas tai „teroro aktu“.

„Jei atakos prieš Rusiją tęsis, atsakas bus griežtas“, – teigė Rusijos prezidentas.

„Atsakas bus tokio pat masto, kaip ir grėsmės Rusijai“, – kalbėjo V. Putinas.

Jis pripažino, kad pirmadienio rytą per koordinuotą ataką Rusijos „tolimojo nuotolio raketos“ nusitaikė į Ukrainos energetikos, karinius ir ryšių objektus.

„Šį rytą Gynybos ministerijos patarimu ir pagal generalinio štabo planą buvo surengtas didžiulis smūgis didelio tikslumo, tolimojo nuotolio ginklais (...) energetikos, karinės vadovybės ir ryšių objektams Ukrainoje“, – sakė V. Putinas per saugumo tarybos susitikimą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį pareiškė, kad Rusijos pajėgų paleista raketų kruša į miestus visoje Ukrainoje yra dalis to, ką Rusija vadina „specialiąja karine operacija“.

„Visa tai vyksta vykdant specialiąją karinę operaciją, ir visų atsakymų reikia prašyti Gynybos ministerijos“, – per spaudos konfrenciją žurnalistams sakė jis.

Tuo metu buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad raketų smūgiai tebuvo „pirmasis epizodas“.

„Buvo parodytas pirmasis epizodas. Bus ir kitų“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė D. Medvedevas, kuris dabar yra Saugumo Tarybos vadovo pavaduotojas, ir pridūrė, kad būsimas Maskvos tikslas turėtų būti „visiškas Ukrainos politinio režimo išardymas“.

Rusijos gynybos ministerija pirmadienį paskelbė, kad virtine raketinių smūgių keliems Ukrainos miestams buvo pasiektas numatytas tikslas.

Anksčiau pareigūnai įvairiuose Ukrainos regionuose pranešė apie sutrikusį elektros ir vandens tiekimą.

„Smūgiais pasiektas jų tikslas. Pataikyta į visus taikinius“, – sakoma Rusijos Gynybos ministerijos pareiškime.

Paleistos 83 raketos

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad Ukrainai pirmadienį buvo smogta iš Kaspijos jūros akvatorijos ir Žemutinio Naugardo. Iki šiol buvo paleistos 83 raketos.

Atitinkamą pranešimą „Telegram“ kanale paskelbė Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar. Ji rėmėsi oficialiais generalinio štabo duomenimis.

„Šiandien nuo 6 val. 20 min. iki 11 val. 15 min. Rusijos Federacija raketomis smogė Ukrainos teritorijai iš Kaspijos jūros ir Žemutinio Naugardo rajonų. Jos buvo paleistos į Kyjivą, Lvivą, Prylukus, Chmelnyckį, Dniprą, Nežyną, Žytomyrą, Charkivą“, – parašė pareigūnė.

Iki 11 val. 34 min. rašistai paleido 83 raketas, iš jų 43 numušė Ukrainos oro gynybos pajėgos. Okupantai taip pat panaudojo 17 dronų-kamikadzių „Shahed 136“, kurie buvo paleisti iš okupuoto Krymo ir Baltarusijos teritorijos. Trys bepilotės skraidyklės buvo numuštos Odesos srityje.

Pasak Ukrainos prezidento biuro patarėjo Oleksijaus Arestovyčiaus, rusų tikslas – sunaikinti Ukrainos energetikos infrastruktūrą artėjant žiemai, kad šalies piliečiai turėtų šalti.

Rengiamas skubus G-7 susitikimas

Berlynas pirmadienį pranešė, kad Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį surengs skubų susitikimą dėl naujausių Rusijos atakų Ukrainoje.

Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo atstovas Steffenas Hebestreitas žurnalistams sakė, kad vyriausybės vadovas V. Zelenskį patikino dėl „Vokietijos ir kitų G-7 šalių solidarumo“.

Pasak jo, antradienį nuotolinis susitikimas prasidės 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)