Turkijos valdžia nusprendė organizuoti derybas tarp Rusijos ir keturių Vakarų šalių – Didžiosios Britanijos, Vokietijos, JAV ir Prancūzijos, kad jos galėtų sudaryti „svarbų susitarimą“, kurio trokšta Kremlius.

Kaip skelbia turkų laikraštis „Millyet“, nenurodydamas informacijos šaltinio, Turkijos valdžia sukūrė planą, kad tai įvyktų.

Pabrėžiama, kad po Rusijos lyderio Vladimiro Putino kalbos analizės Turkija padarė išvadą, kad „Maskva nori ilgalaikio susitarimo su Vakarais“.

Apie planą papasakojo ne visoms Vakarų valstybių sostinėms, tačiau JAV perdavė svarbiais ir sąžiningais kanalais. „Pirmi atsiliepimai iš įtakingų valdžios pareigūnų Vašingtone teigiami“, – rašo Turkijos leidinys.

„Millyet“ nepatikslino, ar šiose derybose bus kalbama apie Rusijos karinį įsiveržimą į Ukrainą, bet leidinyje rašoma, kad Ankara gerbia Ukrainos norą ir atvirais kanalais kalba, kad karas turi baigtis taika, be taktinio branduolinio ginklo panaudojimo.

Tiesa, leidinyje pabrėžiama – nežinoma, ar Maskva sutiks dalyvauti tokiame dialoge.

Primename, kad spalio 8 d. Turkijos prezidento patarėjas Ibrahimas Kalinas sakė CNN, kad Rusijos prezidentas V. Putinas siekia sudaryti su Vakarais „naują svarbų susitarimą“, ir būtent tuo galima paaiškinti Kremliaus norą, kad įvyktų derybos. Turkijos prezidento patarėjo nuomone, Šaltajam karui pasibaigus sudaryti susitarimai tarp Rusijos ir Vakarų, V. Putino manymu, neatspindi dabartinės realybes Rusijoje.

Turkijos pastangos išspręsti karo Ukrainoje klausimą

Turkijos prezidentas Recepas Erdoganas jau ne kartą siūlėsi būti tarpininku Ukrainos ir Rusijos derybose, siekiant užbaigti karą.

Jis reguliariai bendrauja telefonu su V. Putinu šiuo klausimu. Spalio 7 d. vykusio pokalbio telefonu metu pirmiausia buvo kalbėta apie plataus masto Rusijos įsiveržimą į Ukrainą. Dialogo metu Turkijos prezidentas stengėsi įtikinti V. Putiną, kad visoms šalims būtų naudinga baigti karą.

Po Rusijos ir Ukrainos pasikeitimo belaisviais, kuris įvyko tarpininkaujant Turkijos prezidentui, jis pažadėjo tęsti diplomatiją telefonu, siekiant užbaigti karą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)